Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politikerprofil har avlidit

Företagar- och politikerprofilen Bo-Åke Ericson, Djurmo, har avlidit, nära 90 år gammal.
Han är på sätt och vis pappa till dagens Djurås och han engagerade sig politiskt främst för att förbättra omsorgen om de äldre.

Bo-Åke Ericson var näst yngst och den siste i en brödraskara om sju pojkar. Han var dotterson till den legendariske Kymmer Mats Mattsson, bondson, universalgeni och företagare.

Han hade sina rötter i Mockfjärd, men var född i Trollhättan och där bosatte han sig också efter giftermålet med sin livs- och affärskamrat Kaila. Efter en period i Karlstad flyttade makarna hem till Mockfjärd och byggde i mitten av 1950-talet hus i byn Backen. Efter en "utflykt" till Täby flyttade de i början av 1980-talet till Djurmo.

Under en stor del av sitt yrkesverksamma liv jobbade som företagsledare och efter andra världskriget blev han handelsresande eller representant, som det då hette, för ett Unilever-företag, där han arbetade i 18 år.

Tillsammans med brodern Bill köpte och drev han också ett företag inom den kemtekniska branschen.

Efter att ha återvänt till Dalarna tog han och sonen Per över Tysklind i Insjön och det var som ägare till det företaget han och Per initierade, ritade och inledde bygget av Lindberghallen, som i dag är det nav som tätorten Djurås cirkulerar kring.

I hög ålder engagerade han sig politiskt och att det blev just inom Sverigedemokraterna var en tillfällighet. Han ville förändra, men göra det på sitt sätt.

– Jag delar inte partiets värderingar, men det här ger mig en möjlighet att påverka, förklarade Bo-Åke Ericson, som en tid före sin bortgång deklarerade det alla redan visste – att han var en politisk vilde, en politiker utan partipolitisk hemvist.

Som företagare, politiker och människa var han oerhört kreativ, principfast och enträgen.

Han stack aldrig under stol med vad han tyckte och tänkte, vilket satte färg på och spred en viss oordning i Gagnefs kommunfullmäktige, där han var aktiv in i det sista.

Hans politiska engagemang bottnade i en omsorg om äldre människor, inte minst makan Kaila.

Bo-Åke Ericson, som också var engagerad i Odd Fellow, avled den 9 september. Han skulle ha fyllt 90 år på julafton.

Närmast sörjande är makan Kaila och två barn med familjer.