Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politikerpar i Falun åtalas

På fredagen åtalades politikerparet från Falun, misstänkta för grovt bedrägeri.

Nu får maken stöd av ett av partiets toppnamn.

– Jag vill framhålla att reglerna är väldigt svåra att tillämpa, säger toppnamnet.

Sedan 2007 har paret, enligt åtalet, felaktigt uppgivit förlorad arbetsförtjänst i samband med en rad förtroendeuppdrag. Sammanlagt uppgår beloppet till 577 251 kronor.

Ingrid Svensson har under åren haft en rad förtroendeuppdrag inom Falu kommun där hon bland annat suttit som ersättare i kommunfullmäktige, ledamot i kommunstyrelsen, ersättare i Räddningstjänstförbundet Dala Mitt, samt ersättare i valberedningen.

– Jag är besviken, i övrigt hänvisar jag till kommande rättegång, förklarar hon för DT.
Sedan en tid har både hon och hennes make tagit politisk timeout.

Trots åtalet har dock vare sig Ingrid Svensson eller maken gett upp de politiska karriärerna.

– Den vill jag fortsätta med, Ingrid Svensson.

– Det beror på hur det här slutar. Jag känner mig helt övertygad om att jag inte har gjort fel, förklarar hennes make som även han har haft en rad politiska uppdrag, om än inte i samma utsträckning och inte i samma parti som sin hustru.

Samtidigt får maken stöd från ett av sitt partis verkliga toppnamn.

Bakgrunden är att maken är egenföretagare och att det då, enligt toppnamnet, inte är helt enkelt att göra rätt.

– Hur mycket hade han tjänat om han inte varit iväg på sitt politiska uppdrag – det är det som är så svårt att uppskatta när man är egen företagare, förklarar toppnamnet och utvecklar:

– Jag hoppas att han har gjort en riktig bedömning där jag vill framhålla att reglerna är väldigt svåra att tillämpa.

Hur upplever du åtalet?
– Det är naturligtvis tråkigt och ännu tråkigare om det skulle visa sig stämma. Samtidigt vill inte jag döma innan det är avgjort.

Hur påverkar det här partiet?
– Han är redan borta från aktiv tjänst sedan misstankarna blev kända. Skulle han sedan bli dömd kan han naturligtvis inte komma tillbaka, förklarar partiets toppnamn.

I åtalet skriver vice chefsåklagare Gun-Britt Ström:
"Brottet är att anse som grovt då det skett systematiskt, sammantaget avsett betydande värde samt att osanna intyg begagnats till stöd för ersättningsyrkandena".