Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politikerna sa ja till LIF-miljoner

Miljonerna rullade när fullmäktige i Leksand sammanträdde på måndagskvällen.Efter drygt tre timmars debatt hade man lagt ner högstadiet i Insjön och på så sätt sparat 2,5 miljoner, räddat Leksands IF med 25 plus åtta miljoner och sett till att förskolan Källan får sina extra nio miljoner.

Det var länge sedan politikerna i Leksand hade ett sådant svettigt möte som på måndagkvällen.

På en och samma gång skulle tre av de mest omdebatterade ärendena det senaste året upp till beslut; Nedläggning av Insjön högstadium, räddningspaket till Leksands IF och extra miljoner till bygget av förskolan Källan.

Debattens vågor var stundtals höga, frågorna många och presidiet hade fullt sjå att hålla ordning på beslutsprocessen med ajourneringar, voteringar och återremisser.

Politikerna beslutade till sist att stödja Leksands IF med totalt 33 miljoner extra under en tioårsperiod. Kommunen betalar två miljoner extra i hallhyra under tio år. Man går också i borgen för ett lån som Leksands IF tar för att gjuta en ny betongplatta i Tegera Arena för omkring åtta miljoner kronor.

Axplock ur debatten:
"Vi tycker att varumärket Leksand är värt de här pengarna - alternativet är mycket sämre." / Bengt Park (KD)

"Nyinflyttad för tio år sen hade jag svårt att förstå varför mina partikamrater var så negativa till LIF..." / Birgit Bååth (V)

"Nu rynkar Bertil Daniels pannan ännu mer när jag säger det här - men LIF har varit Svaret Petter under hösten. Om alla håller i sitt kort ända in i väggen funkar inte det här - men nu är vi flera aktörer som delar Svaret Petter mellan oss." /Ulrika Liljeberg (C)

"Är detta verkligen lagligt - att kommunen ekonomist stödjer ett privat aktiebolag. Jag skulle vilja att jurister vid Sveriges kommuner och landsting säger ja innan vi tar beslut." /Eric Böwes (MP)