Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politikerna räddar Leksands IF

Ingen borgen på 25 miljoner kronor - men däremot en extra hyra under tio år på samma belopp.
Lägg där till en borgen på 8 miljoner kronor för bygge av betongplattor.
Så ska kommunen rädda Leksands IF.

Det kom allianspartierna fram till efter drygt två timmars diskussion i går kväll.

Centern, Moderaterna, Kristdemokraterna och folkpartiet - det vill säga alliansen i Leksand bestämde sig i går kväll för att kommunen bör vara med och rädda Leksands IF från konkurs.

Man ställer dock inte upp på att ge föreningen en borgen på de 25 miljoner kronor som man önskar, men man är beredd att göra följande:

* Att borga med maximalt 8 miljoner kronor för bygge av betongplattor under isen i Tegera arena och LRF hallen.

* Att under åren 2013 - 2022 betala en tilläggshyra med 2,5 miljoner kronor per år - förutsatt att inte herrarnas A-lag går upp i Elitserien eller motsvarande.

Det sista innebär att man kommer att betala samma belopp i hyra som Leksands IF ville ha i borgen - alltså 25 miljoner kronor. Ett belopp som kommer att tas från kommunstyrelsens konto för strategiska utgifter:

– Visst, det är samma belopp som det man ville ha i borgen, men det rör sig om helt olika risktaganden, säger Ulrika Liljeberg (C), kommunalråd och ordförande i kommunstyrelsen.

– Om en borgen på 25 miljoner kronor skulle falla ut är det en helt annan sak för kommunen. Vi måste ju även tänka på vår egen likvida situation.

I dag klockan 13 kommer kommunstyrelsen i Leksand att vid ett extra sammanträde ta det formella beslutet om pengarna till Leksands IF och det återstår att se om de andra partierna är med på alliansens uppgörelse.

– Eftersom vi är i majoritet så kommer det att bli så här - under förutsättning att Leksands IF genomför nödvändiga förändringar för att uppnå en långsiktig hållbar ekonomisk situation, fortsätter Liljeberg.

Vad betyder den här räddningen för andra föreningar och företag i kommunen som kanske hamnar i en liknande situation?

– Ingenting. Vi ser det här som en ishallsfråga. För oss är det viktigt att Leksand har en ishall och det är det vi nu ser till.

– Vad det gäller andra föreningar så finns det dem som procentuellt sett får mycket mer pengar av kommunen än Leksands IF - ridklubben till exempel.

Den 26 november är det fullmäktiges tur att få sista ordet i frågan.