Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politiker som faktiskt kom

Fredagen den 14 september genomfördes för andra året i rad en demokratidag på Smedbergsskolan och på Vansbro Utbildningscenter (VUC, gymnasieskolan) i Vansbro. Förra årets demokratidag blev en ordentlig succé och injektion för att engagera ungdomarna i kommunen i samhällsutvecklingen vilket bland annat ledde till att ett ungdomsråd bildades. Detta ungdomsråd har mycket verksamt bidragit till det beslut som togs i kommunfullmäktige i tisdags om hur fritidsverksamheten i kommunen ska bedrivas och organiseras.

Årets demokratidag blev ytterligare ett steg på vägen mot ett utvecklande och förtroendefullt samarbete mellan förtroendevalda och ungdomar.

Demokratidagen genomfördes i två delar; förmiddagen på Smedbergsskolan och eftermiddagen på VUC. Sedan samlades elever, personal och förtroendevalda i klassrummen efter de teman eleverna själva valt att ta upp. I samtalen där elva förtroendevalda, utan arvoden, deltog kom det fram många spännande och intressanta förslag från ungdomarna. Förhoppningen är naturligtvis att flera av förslagen ska bli verklighet.

Det sammanfattande intrycket är att dagen var mycket lyckad och att den varit ett viktigt inslag i ambitionen att ge ungdomarna ett större och reellt inflytande i samhällsutvecklingen.

Döm om vår förvåning när vi läser i tidningen på lördagen att "Politiker kom inte" och nättidningen påstod att "Politiker nobbade eleverna".

Vi konstaterar att reportaget på ett försåtligt sätt har lyckats vilseleda läsarna. Det är självklart att de som inte vet, tror att det som står i tidningen är sant.

Vi tycker att det är mycket dålig journalistik.

Nall Lasse Andersson (S)

Anders Gyllenvåg (V)

Ulrika Gärds Forsberg (S)

Per Jobs (FP)

Torsten Larsson (KD)

Gunnar Magnusson (S)

Gunilla Munters (C)

Stina Munters (C)

Bertil Wanke (S)

Uwe Weigel (C)

Per-Anders Westhed (C)

är samtliga förtroendevalda och deltagare i demokratidagen.

Svar direkt: När tidningen var på plats på gymnasieskolans ambitiösa Demokratidag valde vi eftermiddagen. Då var temat sociala mötesplatser. Men där och då var ingen politiker inom synhåll. Inte heller följande timma i kafeterian där ändå ett 30-tal elever befann sig.

Men vi borde ha gjort en mer nyanserad rubrik till vår artikel med hänsyn till att åtminstone 11 av de 51 förtroendevalda var på plats någon gång under demokratidagen.

Ewa Wirén

ansvarig utgivare DT

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel