Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politiker positiva tillatt Sollen blir reservat

Politikerna i kommunens naturvårdsberedning ser gärna att ön Sollen i Väsman blir naturreservat.
Det framkom när beredningen i måndags träffade Sollens ägare, Claes-Henrik Julander, Djursholm.

Som NLT tidigare skrivit är Julander positiv till att ön blir naturreservat. Men länsstyrelsen har under tidiga hösten vänligt men bestämt tackat nej av ekonomiska skäl.

Nu återstår att se om kommunen har möjlighet att ingå någon form av överenskommelse med Julander.

– På mötet nämnde Julander inte någon summa, men om vi ska köpa ön gissar jag att det handlar om en affär på åtta till femton miljoner kronor.

Det säger Anna Lindberg Karlsson, tillförordnad planeringschef vid kommunen.

– Alternativet är att Julander står kvar som ägare men att kommunen har nyttjanderätten och att vi betalar intrångsersättning till honom, noterar Lindberg Karlsson.

Enligt henne var det ingen av politikerna i beredningen – Sören Finnström (S), Ingvar Henriksson (S), Jan Willner (C), Bengt Åkman (BOP) och Rigmor Andersson (M) – som under mötet direkt motsatte sig kommunalt engagemang i Sollen.

– Vi kan inte vara negativa på det här stadiet. Sedan får vi ta ställning till om kommunen har råd, bekräftar Sören Finnström.

Jan Willner:

– Jag vistades ofta på Sollen i min barndom och det är väldigt fint där ute. Den som en gång besökt ön, kommer tillbaka. Jag kommer att jobba för någon form av lösning och där tror jag att jag får med mig mitt parti. Helst ser jag att kommunen köper ön.

– Under mötet nämnde Julander att värdet på det virkesuttag som kan göras på Sollen ligger på 15, 16 miljoner. Men det är inte de pengarna han vill ha, fortsätter Jan Willner.

Beredningens beslut blev att naturvårdssekreteraren Janolof Hermansson får ta fram ett brett beslutsunderlag åt kommunstyrelsen. Av materialet ska också framgå om kommunen har möjlighet att få bidrag från exempelvis Naturvårdsverket.

– Jag upplevde att naturvårdsberedningen är kompetent och Hermansson uppfattade jag som väldigt kompetent. Nu får vi se vad som händer, säger Claes-Henrik Julander som med spänning ser fram emot kommunens slutliga besked i ärendet.