Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politiker på 2100 meters höjd

Till vardags tacklar han politiken som moderat riksdagsledamot.
Men på fritiden byter han kostymen mot sele och Stockholm mot bergstopparna.
Carl-Oskar Bohlin är en av Sveriges få speedflyers.

– Det är en extrem njutning. Man känner sig sällan så liten som när man hänger på 300 meters höjd över en glaciär, berättar Carl-Oskar Bohlin.

Medan andra nöjer sig med en fjällvandring tar den 26-åriga politikern i stället ett hopp över bergskanten.

Han håller på med speedflying, en relativt ny gren inom flygsportvärlden som enkelt kan beskrivas som en hybrid mellan skärmflyg och fallskärmshoppning.

– Glidskärmen man använder ser ut ungefär som en fallskärm men är byggd på ett annat sätt. Man kan även starta med skidor på fötterna, och då heter det speedriding, berättar Carl-Oskar.

Idén är enkel, man flyger fort ner för branta berg.

– Jag definierar inte mig själv som en adrenalinjunkie, men jag har alltid älskat fart.

Till vardags representerar Carl-Oskar Borlänge som moderat riksdagsledamot, ett jobb som innebär att han alltid är mer eller mindre i tjänst.

– Jag måste alltid hålla mig ajour och vara med. Då är det väldigt skönt att ha en fritidsaktivitet som verkligen bryter av, där man kan släppa allting annat utom det man håller på med precis för stunden.

– Det är kontrasterna i livet som gör livet, och ger det där lilla extra. Det är roligt att ha en hobby som bryter av helt mot det jag gör till vardags. Man får slå hål på folks fördomar om hur vissa människor är, bilden av "den tråkiga politikern" kanske nyanseras lite.

Det var i december förra året som Carl-Oskar fattade tycke för den extrema sporten. Han höll redan på med fallskärmshoppning och tyckte att det var tråkigt att det inte gick att utöva det under vinterhalvåret.

– Jag tänkte att det måste ju gå att kombinera, och då upptäckte jag speedflying och speedriding.

– "Det kan väl inte vara så svårt", tänkte jag och gick och köpte mig en skärm. Sen traskade jag upp i hoppbacken i Falun och började träna.

Sen dess har han hunnit med runt 150 flygturer runtom i Sverige, Norge och Österrike. Och för ungefär en vecka sedan blev han och Elof Wecksell de första att ta sig utför Kebnekaise med speedflyskärm.

– Det var kul att bli först med någonting. Det är folk som har skärmflygit ut från Kebnekaise, men ingenting som det här.

– Vi flög från den södra toppen som ligger 2114 meter över havet och hade sammanlagt 1400 fallhöjdsmeter och 5 kilometer flygsträcka.

– Det tog ungefär sex minuter att flyga ner, säger han och ler.

Och Carl-Oskar har redan nästa bergstopp i sikte.

– Nästa planerade speedfly är i Schweiz i september. Om vi har tur får vi flyga från en av de högsta bergstopparna som ligger på 4000 meter.