Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politiker oroade efter möte om polishus

Länspolismästare Sten-Olov Hellberg var på onsdagen inbjuden till Falun Borlänge-regionen för att informera om planerna på ett nytt polishus i Falun.

Kommunalrådet Kenneth Persson (S) säger att han förstått att rikspolisstyrelsen uppvaktas i polishusfrågan.

- Vi ställer inte upp på avpolisieringen av Borlänge. Det ligger i förslaget - att man flyttar in all personal. Jag tycker att det är dumt att man åker in till Falun, byter om, och åker till Borlänge och tjänstgör.

Kenneth Persson säger att fler kommuner känner oro.

- Jag tror att det finns en dold agenda som innebär att man försöker få stöd i rikspolisstyrelsen och trycka igenom det här för att få en satsning i Falun. Det blir på bekostnad av Borlänge. Man säger att man lär lyssna lite på Borlänge, men det känns som att vi är i slutet av processen. Det går i en rasande takt nu.

Oppositionsrådet Ulla Olsson (M) tycks lika bekymrad:

- Det handlar om en centralisering av stora format. Men polisledningen vill inte ge sig in i en diskussion om hur det ska se ut i Borlänge. Det är ett misstag.

Kenneth Persson blev inte lugnad av dagens möte.

- Snarare tvärt om.

Men brottsförebyggande rådet i Borlänge motsätter sig inte ett nytt polishus i Falun?

- Nej, men det får inte vara på bekostnad av Borlänge. Det ska vara en rejäl polisverksamhet kvar här, anser Kenneth Persson.

Hur ska ni agera?

- För att få någon ändring på det här lär vi ta det till en annan nivå. Direkt mot departement och regering. Det är viktigt att de som kan verkligen agerar. Annars har vi en centralisering av verksamheten till Falun.

Är tanken att personal blir kvar i nuvarande polishus i Borlänge?

- Ja, men det ska krympas rejält. Jag har ställt frågan om det är mer än passmyndigheten som ska vara i Borlänge. Svaret jag får är att det får vi se sedan. Det är för dåligt, menar Kenneth Persson.