Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politiker-ja till LIF-miljoner

Politikerna i kommunstyrelsen sa på måndagseftermiddagen ja till förslaget att kommunen bidrar med 2,5 miljoner i ishyra under tio år och borgenslöfte om 8 miljoner kronor för gjutning av betongplattor.

– Det gick enligt förslaget. Inga ändringar, meddelar kommunalrådet Ulrika Liljeberg.

Alliansens Anne-Lie Stenberg (M) sa bara för ett par veckor sedan blankt nej till kommunens borgensåtagande om 25 miljoner.

– Inte försvarbart, sa hon då.

Stenberg är betydligt nöjdare med det nya beslutet.

– Jag tycker vi hittat en bra uppgörelse. Känns bra faktiskt. Vi pytsar ut lite åt gången. Nu måste alla parter göra sin hemläxa. Alla måste bidra. Det är en styrka. Alla måste bidra med sin pusselbit, kommunen, kreditgivare, LIF, sponsorer, supportrar och näringsliv.

Ett 25-miljoners borgensåtagande skulle enligt Stenberg kunna bli förödande för kommunen.

– Vi skulle inte ha någon koll om det skulle hända något. 25 miljoner är en stor post in den kommunala ekonomin. Nu minimerar vi riskerna.

Anne-Lie Stenberg tycker trots allt att LIF gör mycket bra för kommunen.

– Absolut. Jag är glad att vi har LIF i Leksand. De gör mycket gott men vi har ju också en kommunal budget att tänka på.

Socialdemokraterna, som inte deltog i beslutet, träffas i morgon kväll för att diskutera frågan internt innan fullmäktigemötet fattar det slutgiltiga beslutet på måndag kväll. Socialdemokraten Lars-Erik Jansson är kritisk till beslutet.

– Nu får LIF mer än det var tänkt från början.

Jansson menar att det från början rörde sig om ett borgensåtagande på 25 miljoner för kommunens del. Nu blev det 2,5 miljoner i ishyra per år i tio år och dessutom åtta miljoner i borgen till byggande av betongplattor i Tegera arena och LRF-Hall.

Sedan påpekar Lars-Erik Jansson att LIF sedan tidigare får 4,5 miljoner per år fram till år 2035 och dessutom en årlig miljon i föreningsbidrag. Pengar som dock försvinner vid elitseriespel.

Massor med kommunala LIF-miljoner och kommentarerna på internet lät under måndagen inte vänta på sig. Vid 16-tiden hade 144 kommenterat på Dt.se.

– Sedan snålar kommunen på den sociala sektorn och så förskolan Källan som blev nio miljoner dyrare än beräknat att bygga.

– Bra för barnen i alla fall.

– Nu sitter kommunen med skägget i brevlådan, fortsätter Jansson. Jag sitter i opposition och är inte skyldig till det här.

Miljöpartisten Eric Böwes var mycket irriterad efter måndagens ks-sammanträde.
Kommunen ger LIF miljoner i hyra samtidigt som högstadiet i Insjön försvinner.

– Det är så puckat.

Böwes reserverade sig mot beslutet om 2,5 årliga miljoner i LIF-hyra. Åtta miljoner i borgen för LIF till nya betongplattor var han enbart positiv till. Från början var det ju Eric Böwes eget förslag.

2,5 hyresmiljoner och åtta miljoner i borgenslöfte blir ju faktiskt mer än det från början föreslagna 25 miljoner i borgensåtagande. Eric Böwes är minst sagt upprörd.

– Jag trodde det var ett skämt.

Det var det värsta han hört. Samtidigt får ks-ledamöterna höra att det inte finns pengar att hålla i gång högstadiet i Insjön. En åtgärd som besparar kommunen två miljoner om året.

– Det här visar vad kommunen prioriterar. Inte barn och ungdom i alla fall. I samma veva som högstadiet i Insjön läggs ned så ger man LIF miljoner.

Eric Böwes menar att nedläggelsen av högstadiet i Insjön resulterar i att två av tre skolbibliotekarier förlorar jobben.

– Underligt, tycker Böwes som sedan hänvisar till ordförande i utskottet lärande och stöd, Sakarias Winbergs uttalande gällande målbeskrivning för förskolan.

– Intresset för läsning ska stimuleras i förskolan och sedan sparkar man skolbibliotekarier på grundskolan. Så puckat.

– Det är sällan jag blivit så upprörd vid ett ks-möte. De beter sig så skamligt. Jag blir helt mållös och så förbannad.