Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politiker - inte så trist

BORLÄNGE
Möte klockan 08:00, besök på en skola vid lunch och genomgång av en arbetsplats på eftermiddagen.
En dag på politikern Mari Jonssons arbete är inte riktigt så trist som vissa kanske tror.

Annons

Första gången jag möter Mari Jonsson (S) är på parkeringen till Ö&B. Runt omkring oss arbetar ett tiotal maskiner med det som ska bli ett IKEA-varuhus. Det ligger damm i luften och det är svårt att överrösta ljudet som kommer från byggarbetsplatsen. 

Mari berättar att hennes uppdrag för dagen är att närvara vid det första spadtaget av byggnaderna som kommer ligga intill IKEA. Vi går tillsammans med en grupp andra politiker över det stora, leriga fältet och stannar i en halvcirkel mitt på arbetsplatsen.

Den ansvarige för hela bygget står och väntar. Han håller ett litet tal och sedan tar fem män, representanter för bygget på olika sätt, tag i en spade med fem handtag och kastar sand i en stor hög. Efter att spadtaget är gjort blir jag presenterad inför många av de politiker som jobbar tillsammans med Mari i kommunen. Alla är glada och trevliga. Mari förklarar att de flesta är vänner, trots att man tillhör olika partier som tycker olika i politiska frågor. 

När vi går tillbaka mot parkeringsplatsen efter uppdraget förklarar jag för Mari att jag tänker på långa möten när någon nämner ordet politiker. Hon berättar att det är viktigt att man som politiker är ute på uppdrag då det ingår i jobbet och också har ett stort symboliskt värde. 

– Dessutom är det väldigt kul, det är mycket variation i mitt jobb. Visst sitter jag i många möten, men jag är även ute på till exempel skolor och träffar lärare och elever. Det är viktigt att jag träffar folket i kommunen och hör vad de har att säga om saker och ting.

Mari jobbar sedan juli 2011 som ordförande i barn- och bildningsnämnden i Borlänge kommun. Hon ansvarar för frågor som rör utbildning och förskola. I nämnden sitter 15 politiker och kring nämndens arbete jobbar ungefär 15 tjänstemän. 

– Det är viktigt att man har stort förtroende för alla politiker och tjänstemän i sin nämnd för man jobbar väldigt nära varandra. Skulle man inte klara av att jobba nära skulle vi aldrig komma fram till någonting här i kommunen, säger hon.

Maris kontor ligger i samma hus som Hagakyrkan, men avdelningen där hennes nämnd är placerad ligger i andra änden av byggnaden. För att komma dit måste man gå igenom en glastunnel som leder in till det stora Stadshuset. Väl där måste man gå igenom en labyrint av korridorer med tegelstensklädda väggar som alla ser exakt likadana ut. 

– Jag är van att gå den här vägen, men jag kan tänka mig att många besökare tappar bort sig här inne, säger Mari.

När vi kommer fram till barn- och bildningsnämndens korridor är det många som vill ha Maris uppmärksamhet. Vid flera tillfällen blir vi stoppade av tjänstemän som ber om hjälp. Hon förklarar att det ofta händer att man kommer fram till saker i korridorerna. 

Man känner av vänskapen inom nämnden och det är inte svårt att förstå att man kommer bra överens. Från det lilla fikarummet längst ner i korridoren hörs prat och skratt som bekräftar detta. 

Framåt eftermiddagen är det dags för ett möte med några politiker från andra nämnder i kommunen. Vi sitter i ett rum med ett långbord och på en vit skärm visas ett dokument om hur kommunen behandlar ärenden på olika sätt. Mötets mål är att göra denna ärendebehandling så lika som möjligt i alla nämnder. Politikerna som samlats i lokalen tar upp datorer och surfplattor och börjar sedan en diskussion.

Efter att ha lyssnat en stund slår jag dövörat till då ord som delegering och föredragande bildar meningar som jag inte förstår över huvudtaget. Istället bläddrar jag i årsredovisningen som jag fått av Mari.

Mötet pågår i drygt två timmar och efteråt berättar Mari att det händer att hon sitter i liknande möten från tidig morgon till sen kväll. 

– Men eftersom jag tycker politik är så himla roligt så blir det nästan aldrig tråkigt. Jag trivs bra på mitt jobb och får betalt för att göra det jag brinner för så det är helt fantastiskt.

När jag lämnar Stadshuset för dagen kan jag konstatera att jobbet som politiker inte är lika trist som jag hade tänkt mig.

Innan jag träffade Mari var jag helt säker på att jobbet som politiker innebar enorma mängder pappersarbete och långa, tråkiga möten dagarna i ända. Men nu har jag lärt mig att det är mycket mer än så. Om jag någon gång lär mig alla dessa politikerord finns det en chans att jag en dag i framtiden har ett kontor på Stadshuset.

SIGNE SVORÉN