Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politiker i upprop för mångmiljardsatsning

I ett öppetbrev ber 25 kommunalråd, bland annat från Dalarna, om att få ta del av regeringens 500 miljarder kronor som ska satsas på infrastruktur till 2024.

Inlandsbanans kommuner vill ha del av regeringens framtida mångmiljardsatsning på infrastrukturen.
– En satsning på inlandsbanan skulle lösa många av de infrastrukturproblem som vi har i landet i dag. Inte minst för gruv- och skogsindustrin, säger Moras kommunalråd Bengt-Åke Rehn (S).

Landets 25 kommuner utmed inlandsbanan vill nu ha del av de 522 miljarder som regeringen öronmärkt för satsningar på infrastrukturen till och med 2024.

I ett gemensamt upprop i DN-debatt kräver inlandskommunerna en storsatsning på den 1 288 kilometer långa banan mellan Gällivare och Kristinehamn.
– Regeringen har nu aviserat sin storsatsning. Detta mycket för att lösa gruvnäringens problem att få ut godset från gruvorna till havet. Vi har en studie som visar att inlandsbanan är lösningen. En rustad inlandsbana skulle innebära att industrin kan transportera stora delar av sitt gods på "vår" bana. Det i sin tur lättar på trycket på andra banor - som exempelvis Dalabanan och Bergslagsbanan som i dag är nära en infarkt, säger Bengt-Åke Rehn.

Den efterlysta satsningen innebär att den nedlagda sträckan Mora-Vansbro-Persberg i Värmland återuppstår som riktig järnväg.
– Det är en vital del i detta upplägg, som så inte minst skulle betyda mycket för oss i Mora och Vansbro - och hela Dalarna, säger Rehn.

Ännu är det dock oklart vad en satsning på inlandsbanan landar på i kronor och ören. Det handlar dock om mångmiljardbelopp.
– Det här är ju den ständiga politiska frågan. Vad kostar det? Har vi råd? Är det värt det? Vi anser att det gör det. En satsning på inlandsbanan ger på sikt större vinster tillbaka till landet. Vår förstudie visar det. Nu lyfter vi frågan och hoppas på ett klokt ledarskap, säger Moras kommunalråd Bengt-Åke Rehn.

Det öppna brevet i DN-debatt har undertecknats av inlandskommunernas samtliga 25 kommunalråd. Från Dalarna Älvdalens Kjell Tenn, Orsas Marie Olsson, Moras Bengt-Åke Rehn, Malung-Sälens Kurt Podgorsi och Vansbros Per-Anders Westhed.

Läs en längre text i lördagens tidning.