Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politiker i syrrornas vardag

Landstingsrådet Gunnar Barke pryar hos sjuksköterskorna på akutmottagningen under en kväll.
– Politikerna måste förstå hur våra arbetsdagar ser ut och vilka kompetenser som finns bland personalen. Förhoppningsvis påverkar det hur arbetet värderas, säger Elisabet Lundback sjuksköterska sedan 37 år.

Iförd sjuksköterskeuniform och tofflor med vårdförbundets logotyp strosar landstingsrådet Gunnar Barke omkring i korridorerna på Falu lasaretts akutmottagning. Vårdförbundet har bjudit in honom för att visa vilket arbete som försiggår inom vården och vilka behov som finns bland personalen. Med bakgrund av den ekonomiskt pressade situation som vården inom landstinget står inför är det viktigt att resurserna prioriteras rätt. Hälso- och sjukvårdens förväntade underskott på 170 miljoner för i år medför att utrymmet för reformer är mycket begräsat.

– Personalen är vana vid kappa marginaler men vi kräver att de ska vara rätt värderade. Politikerna måste förstå vilken kompetens som finns inom vården och bli villiga att betala för det, säger Marion Vaeggemose från vårdförbundet.

Gunnar Barke håller med om att löneutvecklingen är en av de viktigaste frågorna, men menar att det tar tid att utforma vården så att både patienter och personal mår så bra som möjligt.

– Det går inte att trycka på en knapp och tillgodose alla behov. Att reformutrymmet på landstinget är så pass begränsat beror till stor del på regeringens politik. Om jag fick välja skulle vi lägga mindre pengar på tillexempel sänkt restaurang moms och mer på välfärd, säger han.

Elisabet Lundback är den sjuksköterska som Gunnar Barke ska följa under kvällen. Hon har 37 års erfarenhet av sjuksköterskeyrket, varav 27 år inom landstiget Dalarna.

– Det här ett utvecklande, varierade och ansvarsfullt yrke som tyvärr inte värderas som det borde. När det är som mest stressigt känns det omöjligt att ge högkvalitativ vård till patienterna under så knappa marginaler men den känslan brukar inte bli långvarig tack vare mina duktiga kollegor som alltid gör sitt yttersta. En rättvis lön tycker jag att vi förtjänar.

Har du förtroende för landstingspolitikerna?

– Man får de politiker man förtjänar och jag använder min röst till att välja det alternativ som passar mig bäst. På så sätt har jag förtroende för politikerna men resultaten låter vänta på sig. Just nu upplever vi en mer ansträngande arbetssituation än i somras. Men det beror på ombyggnationen av akuten, säger Elisabet Lundback.

– Ombyggnationen är en av investeringarna som görs för att utveckla vården i Dalarna. Reformutrymmet blir större tack vare skattehöjningen vi genomför nästa år. Under övergångsperioden får ni dessvärre stå ut med lite extra krångel, men i slutändan kommer vården att bli bättre.

– Ja, och det hoppet lever vi på, säger Elisabet Lundback.