Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politiker hemma från Wuhan

Hem för funktionshindrade barn i Kina arbetar med lärometoder som personalen lärt sig från Borlänge. Bland annat får barnen vistas mer ute i samhället än tidigare.
Det är en av de konkreta saker som utbytet mellan Borlänge kommunen och Wuhan resulterat i.
Och nu utökar samarbetet med fokusering även på folkhälsofrågor.

Borlänge och Wuhan i Kina har haft ett samarbete i tolv år. Från början handlade utbytet enbart om miljöfrågor, men under åren har det växt. I dag samarbetar de två kommunerna på flera olika områden, bland annat näringsliv, kultur, utbildning och sociala frågor. Projektet finansieras av Sida.

Nyligen kom en grupp tjänstemän och politiker i Borlänge hem från senaste resan till Wuhan som resulterade i att ytterligare ett samarbete inleddes kring folkhälsofrågor.

En av de som var med på resan var kommunalrådet Jan Bohman. Enligt kommunalrådet fungerar utbytet mellan kommunerna bland annat som en dörröppnare för Borlänges näringsliv.

– Samarbetet har gett företag i vår region goda affärskontakter i Wuhan och flera kontrakt har tecknats, menar han.

För tre år sedan startade man ett socialt projekt som inneburit att vårdpersonal från Borlänge haft möjligheten att prova på att jobba inom yrket i Wuhan och vice versa.

I projektet har Borlänge även lärt ut arbetssätt för funktionshindrade barnhemsbarns utveckling i Wuhan, ett exempel är att personalen börjat arbeta med bilder som visar barnen vad som ska hända under en dag.

– Ett nybyggt äldreboende har också anammat saker som de sett hos oss i Borlänge som ledstänger, hjälpmedel och olika färgsättningar, berättade Kenneth Persson som varit ansvarig politiker för det sociala projektet.

Under senaste besöket avslutade man det projektet och i stället startar man nu ett nytt med fokus på folkhälsofrågor.

Nästa år kommer återigen ett sällskap från Wuhan till Borlänge.