Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker eniga om nybygge i Moga

/
  • Kommunalråden Fredrik Rönning och Ingemar Hellström utgår från att Mogaboendet kan invigas 2018. I en framtid finns möjligheter att bygga ut det med ytterligare 32 platser.
  • Solhöjden var det finaste fina äldreboendet när det byggdes på 50-talet. Det känns bra att vi i Moga nu kan ersätta det med det finaste fina boendet som kan byggas i dag, säger Fredrik Rönning.

Allt talar för att kommunfullmäktige den 21 september beslutar att kommunen ska bygga ett demensboende i Mogaområdet i Smedjebacken.
– Kommunstyrelsen är enig om att detta är den bästa lösningen, säger Fredrik Rönning (S) och Ingemar Hellström (S), kommunalråd och vice kommunalråd.

Annons

Grovt räknat tros bygget av ett boende med 32 platser gå på runt 75 miljoner kronor. Men trots att det handlar om den största investeringen i Smedjebacken i modern tid, så blev det ingen längre debatt eller diskussion när ärendet var uppe i kommunstyrelsen på tisdagen.

– Om fullmäktige beslutar enligt förslaget så ska det först tas fram en ny detaljplan och det arbetet tar nog från ett halvår upp till ett år, säger Fredrik Rönning.

– Vi räknar med att börja bygga boendet under den torra perioden 2017 och byggtiden är beräknad till cirka ett år. Boendet skulle alltså kunna tas i bruk under 2018, förklarar Ingemar Hellström.

Politikerna anger två viktiga skäl till att ett nybygge förordas. Dels att det behövs fler platser för dementa än de 24 platser som finns på Solhöjden. I dag tvingas kommunen köpa några platser i andra kommuner.

Dels att Arbetsmiljöverket har gjort inspektion på Solhöjden och dömt ut lokalerna av arbetsmiljöskäl. Senast 31 december 2017 ska bristerna vara åtgärdade på ena eller andra sättet, i annat fall hotas kommunen av böter på en miljon kronor.

– Vi kommer säkert att få dispens när vi kan visa att vi håller på och bygger nytt. Skulle vi ändå inte beviljas dispens så får vi ta den kostnaden. Huvudsaken är att vi får till ett bra och modernt boende, betonar Fredrik Rönning.

Med en byggkostnad på 75 miljoner kronor beräknas årshyran för omsorgsnämnden bli 4,7 miljoner. Då har man räknat med en avskrivningstid på 33 år och att räntan på lånet ligger på två procent.

– Vad räntan är 2018 kan vi inte veta. I dag lånar vi till noll procents ränta hos Kommuninvest, konstaterar kommunalråden.

Vad som ska hända med Solhöjden, beläget bara några hundra meter från Mogaområdet, är ännu oklart. Boendet uppfördes i slutet av 1950-talet och senaste ombyggnaden genomfördes 1975 och när åldringar och personal flyttat ut lär det stunda en ny ombyggnad.

– Vad det ska bli av Solhöjden i framtiden vet vi inte, men Solhöjden har ett centralt läge och vi har brist på bostäder. Ett annat alternativ är någon form av turistboende, spekulerar de båda kommunalråden.