Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politiker avstår från "lyxlunch"

På onsdag var det tänkt att politiker och högre tjänstemän i social- och utbildning skulle bli bjudna på lunch på Grand Hotell.
Pris: 230 kronor per person.
– Lyxlunch, tycker Kurt Josefsson (BOP).

Bopartisten berättar att politiker i oppositionen har ringt runt till varandra de senaste dagarna.

– Lyxlunchen har blivit ifrågasatt. Vi i alliansen har bestämt att vi avstår från lunchen med tanke på den beklämmande prognosen för social- och utbildnings budget i år, säger Josefsson.

Han tillägger att oppositionsrådet Håge Persson M) haft kontakter med Socialdemokraterna och att det styrande partiet under måndagen meddelade att man instämmer i bedömningen att politikerna ska avstå det som Josefsson kallar lyxlunch.

– Lunchen skulle ha kostat 230 kronor per person. Vi hade fått välja mellan en fisk- eller kötträtt eller vegetariskt och till detta måltidsdryck. Alltså bara en rätt, säger nämndens ordförande Hanna Lindgren (S).

Hon betonar att för några veckor sedan var presidiet i nämnden – Lindgren, vice ordföranden Åsa Bergkvist (S) och Gun Andersson (C) – överens om lunchbjudningen på Grand.

– Men då hade vi inte en aning om att social- och utbildnings ekonomi försämrats kraftigt. Från 5,5 miljoner i underskott den 30 september till elva miljoner i underskott en månad senare.

Hur har det gått till?

– Vi har inte fått rätt prognoser från verksamheten, helt enkelt. Tidigare prognoser har inte varit riktiga, vare sig vi politiker eller de högre tjänstemännen har haft en aning om detta, svarar Lindgren.

Den senaste prognosen på elva miljoner i underskott visar bland annat att barnomsorgen för helåret 2012 väntas bli en miljon dyrare än budgeterat. För grundskolan är prognosen ett underskott på 5,3 miljoner medan individ- och familjeomsorgen väntas kosta tre miljoner mer än budgeterat.

I det läget, menar Hanna Lindgren, var det ett lätt beslut att ställa in lunchen på Grand. En lunch som för de cirka 20 deltagande politikerna och ledande tjänstemännen skulle ha kostat ungefär 4 600 kronor.

Politiker och högre tjänstemän har vad man kallar kvalitetsdag på onsdag förmiddag. På eftermiddagen är det nämndmöte och då ska det kraftigt försämrade ekonomiska läget diskuteras ingående.

– Precis som i fjol skulle politiker och ledande tjänstemän ha bjudits på lunchen i stället för julbord. Nu blir det varken eller för politikerna, men vår personal ska naturligtvis bli bjudna på julbord, understryker Hanna Lindgren.

Hon tillägger att i stället för lunch på Grand får politikerna nu ordna med sin onsdagslunch själva, Lindgren gissar att en del tar med sig matlåda och att andra kanske åker hem och äter. Kurt Josefsson berättar att oppositionen valt en tredje variant:

– Vi kommer att äta i Kyrkskolans matsal på egen bekostnad.