Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisstationen i Hedemora stängs sista oktober

/
  • – En polisstation som stängs i en stad är ledsamt. En epok går i graven för Hedemora, säger polisinspektör Anna-Carin Danielsson som får förflyttningen till Avestapolisen. Samtliga fyra tjänster flyttas om ett par veckor från Hedemorapolisen till Avestapolisen.
  • Allmänheten ska även fortsättningsvis kunna vända sig till kommunreceptionen i Hedemora för passutlämning, hittegods och enklare anmälningar, typ cykelstölder.

Polisstation i Hedemora stängs 31 oktober 2015. Samarbetet med kommunen om passutlämning, enklare anmälningar och hittegods blir kvar - om Rikspolisstyrelsens jurister fortsättningsvis godkänner upplägget.

Annons

– Folk jag träffar har uttryckt sig: "rent ut sagt är för jävligt", säger polisinspektör Anna-Carin Danielsson vid Hedemorapolisen.

– Framför allt äldre har uttryckt oro. Det har väl med tryggheten att göra. Även om Hedemora inte haft målad polisbil på flera år har det känts tryggt att veta att det ändå finns poliser på plats.

Lokalpolisområdeschef Mattias Skarp i Avesta bekräftar för DT att Hedemora polisstations hela bemanning, två brottsutredare och två civilt anställda förhörsutskrivare, flyttas till Avestapolisen vid månadsskiftet. Hyresavtal för lokalen i kommunhuset är uppsagt till sista oktober.

– Vi har en målbild att få till en annan lokal i Hedemora, fast utan permanent bemanning. Ett förhörsrum och en lokal dit poliser i yttre tjänst kan köra till och avrapportera från en kontorsstol och kanske ta en fika, men där är vi inte ännu, säger Mattias Skarp.

Han säger att inriktningsbeslutet att Hedemorapolisen ska uppgå i Avestapolisen funnits sedan gamla länspolismästaren. Även nya storpolisområde Region Bergslagen spelar in när länet delas in i tre lokalpolisområden. Avesta-Hedemora samordnas då med Falun. Förändringen genomförs nästa höst.

I november 2009 flyttade Hedemorapolisen in i kommunhuset inför kravet att offentliga lokaler ska vara handikappanpassade. Då för sex år sedan var man sju poliser. Polisen hade i några år till en färgad utryckningsbil i Hedemora. Därefter har det tagits poliser från Hedemora och inga nya har heller kommit efter dem som gått i pension.

Nationella pilotprojektet att låta kommunens receptionister utföra vissa polisiära sysslor, via inloggningar i polisens it-system, fortsätter tills något annat sägs. Men frågan utreds igen av RPS jurister. Allmänheten kan således även fortsättningsvis vända sig till kommunreceptionen för passutlämning, hittegods och enklare anmälningar, typ cykelstölder.

– En polisstation som stängs i en stad är ledsamt. En epok går i graven för Hedemora, säger polisinspektör Anna-Carin Danielsson som nyligen meddelats om förflyttningen till Avestapolisen.

Annons