Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisförbundets Anna Ekstam om Dalapolisens resursbrist: "Luften i systemet är slut"

Det kommer att ta lång tid innan Dalapolisen kommer till rätta med resursbristen.
Det tror Anna Ekstam, Polisförbundets ordförande i Dalarna.
Hon vill också att en riskbedömning görs, innan polisen börjar anställa civila utredare.
– Det värsta tänkbara är att vi inte kan åka ut på larm, säger Anna Ekstam.

Nyligen berättade DT om Tony Persson, som i mitten av oktober i fjol utsattes för ett misstänkt mordförsök.

Borlängepolisen hade inte tid att utreda fallet. Tony Perssons ärende har nu lämnats över till länets våldsrotel, avdelningen för grova brott.

LÄS ÄVEN: Han utsattes för mordförsök - polisen hinner inte utreda fallet

Polisområdeschef Lars Lindahl förklarar resursbristen med personaltapp under 2015, ansträngt läge på grund av flyktingsituationen och en röra som tillskrivs den pågående omorganisationen.

Lindahl menar att det ansträngda läget kommer plana ut efter nuvarande kvartal, även om situationen enligt honom inte kommer att vara helt stabil förrän omorganisationen är helt genomförd om knappt två år.

LÄS ÄVEN: Polischefen om att mordförsöket inte utreds: "Ansträngt resursmässigt just nu"

– Lars Lindahl ger en helt ok bild av varför det ser ut som det gör. Men antalet poliser har sjunkit sen flera år tillbaka och vi har varnat för det här länge, säger Anna Ekstam och fortsätter:

– Efter det här kvartalet försvinner förmodligen Alma-kommenderingen, men nu har vi få poliser nere i region Syd. Och det är klart att de personerna behövs hemma, men att vi har blivit färre har pågått så länge. Dessutom pågår just nu rekrytering till nya grupper som med största sannolikhet kommer att dränera ingripandeverksamheten än mer i Dalarna. Luften i systemet är slut.

2011, när Dalapolisen var en egen myndighet, ledde Rikspolisstyrelsens besparingar till ett långvarigt anställningsstopp i länet.

Nu är polisen en myndighet, och i stället för anställningsstopp handlar situationen främst om omplaceringar.

– Det är både lättare och svårare. Det finns folk som vill till vår region och vi behöver dem, men då säger deras regioner nej. Det är nationellt problem, eftersom det är för få poliser överallt, säger Ekstam.

Enligt Anna Ekstam har Lars Lindahl under det senaste året tydligt kommunicerat att civila utredare ska prioriteras.

Under DT:s livedebatt berättade också Lindahl att en stor mängd civila utredare med akademisk bakgrund nu ska anställas i Dalarna.

TV: Nu ska poliskrisen i Dalarna lösas med civila medarbetare

– Eftersom man inte har utbildat fler poliser än vad man har gjort under de här åren, tror jag att det har gått så långt att det måste anställas civila utredare istället för poliser men det kan också bli ett problem, säger Ekstam och fortsätter:

– Blir det en skev numerär i relation till varandra kommer det till slut att tippa över. Poliserna kommer i stor utsträckning behöva hjälpa de civila utredarna. Som med att hämta misstänkta och göra husrannsakningar eftersom civila utredare inte har samma befogenheter som en polis eller utbildning för att hantera våldsamma situationer. Hur ska då poliserna till fullo kunna sköta sitt eget arbete?

Anna Ekstam understryker att civila utredare är en viktig beståndsdel av polisens verksamhet.

– De gör ett väldigt bra jobb och kan rekryterats utifrån specialistkompetens som de allra flesta poliser saknar, till exempel när det kommer till ekonomisk brottslighet.

– Men jag vill att man gör en riskbedömning och en riskanalys över vilka konsekvenser det kan få om antalet civila utredare ökar markant men inte antalet poliser. Vad händer då? Att bara börja anställa en annan kategori medarbetare, för att ersätta poliser utan att göra den analysen tycker jag är oklokt.

Vilket är det värsta scenariot du ser framför dig?

– Det allra värsta skulle vara att vi inte fyller polisbilarna. Att vi inte har möjlighet att åka ut på larm. Eller att det inte finns personal som kan ta emot larmen på kommunikationscentralen. Det som i första hand är länken mellan medborgarna och polisen är när man ringer och ber om hjälp, säger Anna Ekstam.

Hon vill ha fler poliser och civila administratörer till Dalarna.

– Idag gör poliser en mängd olika administrativa uppgifter som en civil skulle göra både snabbare och bättre. Det är också något som vi har pratat om i flera års tid, men fått nej till från ledningen.

– Men det är inte lätt att vända det här, och det går inte på en gång eftersom det har gått så långt.

Att man inte hinner med ett mordförsök, är det ett undantagsfall?

– Ett mordförsök inträffar inte varje dag. Jag vet inte exakt hur högarna med ärenden ser ut. Men jag är säker på att det finns fler ärenden, där offret mår minst lika dåligt av situationen, som inte heller hinns med, säger Anna Ekstam.

Håll dig uppdaterad - Följ Brottsplats Dalarna på Twitter här

LÄS: Fler Blåljusnyheter här