Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisförbundet kritiska till den nya polisorganisationen

Den nya polisorganisationen gäller sedan den 1 januari.
Men Polisförbundet har under hela processen kritiserat att man gått för fort fram.
– Man har öst ut direktiv och uppgifter som ska göras, i och med det har det inte gått att bedriva arbetet med kvalitet, säger Anna Ekstam.

Sedan den 1 januari är Polisen en enda myndighet och är nu indelad i sju regioner, ett antal nationella avdelningar och ett kansli.

För polisen Dalarna innebär det att man slagits ihop med Örebro och Värmlands län till polisregion Bergslagen, men mycket hänger fortfarande i luften.

– Man har gått för fort fram i arbetet med den nya organisationen och lagt ut alldeles för många arbetsuppgifter samtidigt. Man har öst ut direktiv och uppgifter som ska göras, i och med det har det inte gått att bedriva arbetet med kvalitet, säger polisförbundet Dalarnas ordförande Anna Ekstam.

Tillsammans med Eva Holmgren, ungdomspolis och personalombud, talar de om ett vakuum, ett ingenmansland där ledarskapet just nu består av tillfälliga chefer som inte har några svar.

– Jag vill poängtera att vi inte riktar någon kritik mot våra chefer. Situationen just nu är väldigt oklar, de har inga svar och jag vet att flera av dem ser sig om efter andra jobb. Både medarbetare och chefer tappar motivationen i och med alla oklarheter, och tappar vi de personerna tappar vi oerhört mycket i kompetens och erfarenhet.

Eva Holmgren ser också motsvarigheter med den så kallade närpolisreformen från 1990-talet, och säger att tanken var god men resultatet mindre lyckat.

– Det såg ju väldigt bra ut. Tanken var att vi skulle komma närmare medborgarna, men man tillförde aldrig mer resurser vilket vi behövde. I stället tog man bort flera civilanställda och lade administrationen på poliser i stället. Det var upp som en sol och ned som en pannkaka.

– Jag ser likheter med den här reformen också. Det ser bra ut på papper, men tillför man inte resurser i kärnverksamheten, där de behövs, så kommer det att bli pannkaka av det här också.

Det som däremot blivit bättre med den nya organisationen är att man lättare kan arbeta över regiongränser. Att man till exempel kan gå in i samma ärende från olika polisområden och arbeta gemensamt på ett snabbare och smidigare sätt.

Det stora problemet är dock att man gick in i det nya, utan att en ny fungerande organisation var på plats. Anna Ekstam säger att man som myndighet befinner sig i en allvarlig situation, men att det inte ska innebära några större risker för medborgarna.

– Det jag kan se som den främsta risken är att ärendena tar längre tid att utreda. Däremot innebär det naturligtvis att det finns en risk att chefer och medarbetare tappar motivationen mer och mer. Är man motiverad på jobbet händer det mer än om man känner sig omotiverad.

– Ta bara en så enkel sak som att attestera en faktura. Har man något från innan årsskiftet som ska betalas får man ringa runt och fråga vem som ska betala den. Man tvingas lägga mycket tid på administrativa småsaker som borde fungera på ren rutin.

– Den situation vi nu befinner oss i hade kunnat undvikas om man arbetat lugnt och metodiskt, tagit steg för steg, under hela processen med omorganisationen.