Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisförbundet förbereder konflikt - kräver rimliga löner

Facket och polismyndigheten har inte lyckats enas om nya polislöner.
– Nu laddar vi för konflikt, säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz.

"Polisförbundet och arbetsgivaren var i augusti 2014 överens om en låglönesatsning för poliser där de lägsta lönerna låg på 24 500. När den nya myndigheten blev verklighet visade det sig att arbetsgivaren inte ville upprätthålla den nivån – något som möttes med stor besvikelse hos Polisförbundet och poliskåren. Likaså har myndigheten visat väldigt lite intresse för att skapa en lönestruktur där erfarenhet värdesätts.", skriver Polisförbundet i sitt pressmeddelande.

Lönerna för poliserna riskerar därför nu att sättas av en lönenämnd. Polismyndigheten har avvisat Polisförbundets krav. Polisförbundet förbereder nu organisationen för konflikt när de centrala avtalen går ut.

– Våra medlemmar har fått nog. Nu räcker det! Missnöjet med lönen är centralt, men oredan i organisationen väger minst lika tungt. Poliserna arbetar under orimliga förhållanden med usel arbetsmiljö, ohållbar arbetsbelastning och obegripliga beslutsvägar, säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz i ett pressmeddelande.

I lönerörelsen har Polisförbundet krävt att erfarenhet i yrket ska värderas högre, en lägstalön på minst 25 000 kronor samt, efter fem år i yrket en lägsta lönenivå motsvarande en medellön på 28 000 kronor.

Något som arbetsgivaren sagt nej till.

Polisförbundet är ett fackförbund som organiserar de flesta yrkesverksamma poliser i Sverige, med cirka 20 500 aktiva medlemmar.

Polisförbundet är bundet av fredsplikt till dess att de centrala avtalen löper ut i oktober 2016.