Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Poliser vågade inte kontrollera kriminella

En polispatrull i Sälen kom i vintras i kontakt med en bil som farliga personer kunde misstänkas åka i. Vakthavande befäl tyckte att patrullen skulle kolla personerna. Men patrullen vågade inte sätta sin säkerhet på spel. I en anmälan tycker de att befälet ska få utbildning i "bastaktik".

Enligt ordningschef Björn Karelius vid polisen i Sälen var det under vanlig spaning i vintras, som polispatrullen kollade bilar i Sälenområdet och fick napp på ett fordon som förekom i polisens register.

Fordonet kunde kopplas till farliga och våldsamma personer, kända för vapenhantering och med anknytning till ett kriminellt gäng.

Polismännen kunde se två personer som kom ut från en krog, satte sig i bilen och åkte iväg.

När polismännen fick reda på att det var så farliga personer som hade anknytning till den aktuella bilen, ansåg de inte att de med hänsyn till sin egen säkerhet skulle konfrontera personerna. De ville först ha förstärkning till platsen.

Närmaste polispatrull, som skulle kunna förstärka, fanns så långt borta som i Vansbro, över tio mil bort och bedömdes ha för lång framkörningstid.

Vakthavande befäl vid länets kommandocentral tyckte ändå att polispatrullen på plats i Sälen skulle ta kontakt, och uppmanade polismännen att kontrollera de aktuella personerna. Men polismännen vägrade.

De aktuella personerna blev nu aldrig kontrollerade och identifierade, och huruvida de var farliga fick man aldrig reda på.

Den berörda patrullen har gjort en så kallad Lisa, en tillbudsrapport om händelsen.

Polismännen menar att det inte var säkert för dem att hantera situationen själva.

I sin anmälan menar de att det behövs mer utbildning i bastaktik för att kunna hantera liknande situationer, även för vakthavande befäl.

De menar också att det behövs mer polisresurser och "adekvat utrustning" i området för att bemästra situationer som denna.

Ordningschef Björn Karelius vid polisen i Sälen säger att det här är vardagen man tvingas leva med som polis i landsbygden.

– Det är inte ovanligt att vi tvingas gripa in trots att vi har begränsade resurser, ibland måste man jobba ensam, även om det ska undvikas så mycket som möjligt.

– När det gäller den aktuella händelsen i vintras så är det polismännen på plats som bör ha bäst förutsättningar att bedöma läget och eventuella risker. Vi har diskuterat igenom händelsen, säger Karelius.

Någon ytterligare åtgärd föranleder inte Lisa-rapporten.