Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Poliser som utreder olaglig jakt trakasseras i jaktlagen

/
  • Polisen Staffan Friberg säger att poliskollegor som utreder jaktbrott ofta utsätts för trakasserier.

Poliser i Dalarna som utreder jaktbrott utsätts ofta för trakasserier.
– Det är konfliktfyllda frågor. Många poliser har jakt som intresse och det kan bli dålig stämning och ifrågasättanden i jaktlagen.

Annons

Det säger Staffan Friberg som är tillförordnad chef för bedrägeriroteln i Falun.

Han ser positivt på förslaget om att illegal rovdjursjakt ska på nationell nivå. Redan nu utreder tre miljöåklagare jaktbrott på riksnivå, att centralisera resurserna även inom polismyndigheten verkar rimligt.

– Det finns fördelar, framför allt en bättre metodutveckling. Och att man inte bor där man utreder. Vi har ju erfarenhet av att det kan vara svårt att arbeta när poliser utsätts för tryck från omgivningen, säger Staffan Friberg.

Han tillbakavisar dock att poliser skulle "titta bort".

– De poliser som utreder jaktbrott, de vill utreda. Den erfarenhet vi har är att man efter ett tag väljer andra arbetsuppgifter, säger Staffan Friberg och konstaterar att många poliser har som fritidsintresse att jaga.

– De har känt att rollen som utredare kan vara svår, det förekommer trakasserier och dålig stämning i jaktlagen. Någon har valt andra arbetsuppgifter när det blivit för jobbigt, andra har slutat jaga för att kunna hålla på med det här, säger Staffan Friberg.

38 fall av illegal rovdjursjakt anmäldes första halvåret i Sverige. Av dem gjordes 21 av anmälningarna i region Bergslagen, som även omfattar Örebro och Värmland. Den här indelningen är ny från årsskiftet, och siffrorna går inte att jämföra med äldre siffror för enbart Dalarna.

I regionen finns två utredare och en stödperson som har hand om miljöbrott. Då handlar det inte bara om jaktbrott, utan även andra miljö- och arbetsmiljöbrott.

– Generellt är min känsla att vi har blivit bättre på att följa upp de tips vi får, tillsammans med bland andra länsstyrelsen. Ökar antalet anmälningar så kan det vara en förklaring, säger Friberg.

Annons