Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Poliser sågar ny organisation - Polisförbundet kräver kriskommission

Noll procent av poliserna som svarade i en undersökning anser att polisen blivit mer effektiv efter omorganisationen.
Polisförbundets ordförande kräver en kriskommission – vilket ställföreträdande rikspolischefen avfärdar som larv.

– En kriskommission är nödvändig att tillsätta så att vi inte om en tid måste begära en haverikommission, säger Lena Nitz, Polisförbundets ordförande, till TT.

Enligt undersökningen, som TV4 Nyheterna har tagit del av, har fler än 2 500 poliser svarat på frågor om polisens omorganisation och effektiviteten.

– När de egna medarbetarna inte tror att omorganisationen ökar polisens effektivitet är det allvarligt. Polisförbundet kräver en kriskommission, säger Lena Nitz.

LÄS ÄVEN: Han utsattes för mordförsök - polisen hinner inte utreda fallet

"Mest larv"

Hon vill att politiker, representanter från polismyndigheten och facken ska ingå i en eventuell kommission. Syftet är, enligt Lena Nitz, att analysera verksamhetens behov och att därefter göra prioriteringar, bland annat att tillsätta chefer.

– Vi har haft ett år där vi i princip gått utan ordinarie chefer på i princip alla positioner.

Mats Löfving, ställföreträdande rikspolischef, sågar kravet på en kriskommission.

– Det tycker jag är mest larv, säger han till TT.

Mats Löfving säger att han tror att det är svårt att fånga nyansskillnader i undersökningen, och han anser att polisen har blivit mer effektiv eftersom en myndighet med en nationell ledning har skapats.

– Vi har möjlighet att flytta resurser i hela landet och på det sättet tar vi oss an exempelvis det förhöjda terrorhotet.

LÄS ÄVEN: Polischefen om att mordförsöket inte utreds: "Ansträngt resursmässigt just nu"

Närmare medborgarna

När det handlar om att få fler poliser närmare medborgarna menar han att arbete återstår. Den nya polismyndigheten är uppdelad i sju polisregioner och Mats Löfving pekar på att bland annat arbetet med att flytta ledningscentraler från länsnivå till regionnivå pågår.

– När det gäller att vi ska få fler poliser längst ut närmast medborgarna ser vi rörelse men vi har inte kommit så långt. När vi summerar 2016 är min uppfattning att många fler medarbetare kommer uppfatta att vi kommit närmare medborgarna, säger han.

TV: Nu ska poliskrisen i Dalarna lösas med civila medarbetare

LÄS ÄVEN: Polisförbundets ordförande vill ha en riskbedömning innan civila anställs

Håll dig uppdaterad - Följ Brottsplats Dalarna på Twitter här

LÄS: Fler Blåljusnyheter här