Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisens senaste tjuvknep

Lämnar du din villa helt nedsläckt och med en överfull postlåda? Då är risken från och med nu stor att du blir "lappad" av polisen.

– Vi vill prova det här sättet att förebygga inbrott efter att det varit mycket framgångsrikt för polisen i Västra Götaland.

Det säger Mattias Skarp, tillförordnad polisområdeschef i Falun - Borlänge om den nyhet som presenterades på dalapolisens egen twitter på onsdagsmorgonen.

"Nu har inbrottstjuvarna satt sina sista potatisar!", skrev de twittrande poliserna hos ordningspolisen i Falun - Borlänge efter att de under natten till onsdag lappat de första lådorna.

Bifogat fanns också en bild på det blad som från och med nu ska finnas i ordningspolisens bilar.

– Genom twitter från polisen i Västra Götaland fick vi själva veta att polisen i Fyrbodal använt sig av metoden att lappa lådor i ett par års tid och att det varit framgångsrikt, säger Mattias Skarp.

Det hela går ut på att patrullerande polis lägger en lapp i postlådan då de upptäcker bostäder som mer eller mindre ser ut att bjuda in inbrottstjuvar.

På lappen, där polisen noterar tid och datum, finns några handfasta råd kring hur inbrottsrisken kan förebyggas. Den innehåller även länkar till polisens och Stöldskyddsföreningens websidor där mer finns att läsa om vad som kan göras för att hålla tjuven borta.

Som exempel nämner polisen att inte låta huset vara helt nedsläckt under dygnets mörka timmar och att inte heller låta postlådan tydligt visa att du är bortrest. Polisen poängterar också att risken för inbrott är minst lika stor under dagtid som under nätterna.

"Tänk som en tjuv", skriver polisen på twitter och uppmanar till extra försiktighet för den vars hus ligger skyddat från grannars insyn eller har baksidan mot ett skogsparti.

– Det finns alltid typiska problemområden som drabbas av extra mycket inbrott, säger Mattias Skarp och nämner hur ett villaområde i Haraldsbo i Falun under den gångna helgen drabbades av flera villainbrott.

Idén kommer från en satsning hos Fyrbodalspolisen i Bohuslän där en satsning att minska bostadsinbrotten under namnet "Operation Kofot" varit mycket framgångsrik.

– Förhoppningsvis kan vi bidra till att allmänt höja medvetenheten om inbrottsrisken, säger Mattias Skarp som hoppas att den lilla arbetsinsats som lappningen av lådor kräver ska få samma positiva effekt här som i Bohuslän.