Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisens resursbrist visar sig vid brand

Avestas nedbantade brandstyrka håller vakt dygnet runt vid det eldhärjade hyreshuset på Corneliusgatan i Avesta.

Polisen anlitar väktare från Securitas, medan myndigheten söker polistekniker från andra län för att genomföra undersökningen av brottsplatsen i Avesta. Dalapolisens tekniker har fullt upp med andra grova brott som mordutredningar i Falun och Ludvika.

Det är helt nödvändigt att genomföra en noggrann teknisk undersökning av brandplatsen eftersom branden var anlagd.

Branden upptäcktes när en polispatrull och en ambulans samtidigt kom till brandplatsen tolv minuter över två på söndagsnatten. Poliserna var på väg tillbaka till Avesta efter dödsolyckan i Snickarbo.

Då brandstyrkan från stationen i Avesta inte kommit tillbaka från olyckan i Snickarbo larmades även stationerna i Horndal och Fagersta om branden i hyreshuset Långmora på Corneliusgatan 44.

Redan på söndagsmorgonen anlände en saneringsfirma som, tillsammans med brandmän, bar ut bohag från flera lägenheter.

- Försäkringsbolaget har varit här och räddningstjänsten vill ta hit en grävmaskin. Men polisen har inga resurser att få hit tekniker.

- Polisen har hyrt in en vakt från Securitas och vi har räddningstjänsten här. Inget får göras innan polisens tekniker varit här, säger Jan Thamsten, vd i kommunägda fastighetsbolaget Gamla byn AB.

Jan Thamsten berättar att branden är den mest omfattande som drabbat bolaget.

- Det var åtta lägenheter i huset och fyra av dem är helt förstörda.

- Vår jour var ute på natten och vi kunde erbjuda lägenheter på annat håll för de som drabbats av branden. Ingen kom till fysisk skada, men naturligtvis mår hyresgästerna dåligt efter det som hänt, säger Thamsten.

Enligt polisen rubriceras söndagens brand som mordbrand. Det hade börjat brinna på en balkong där det inte fanns några som helst förutsättningar för att något skulle kunna fatta eld på annat sätt än genom brott.

BÖRJE GUSTAFSON