Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisens kraftsamling mot kriminella har gett resultat

Elva grovt kriminella dömda till fängelsestraff och det största vapenbeslag som gjorts i länet på många år. Det är något av vad dalapolisens punktmarkering av grovt kriminella personer och nätverk hittills resulterat i.– Vi är väldigt nöjda med det resultat som vi nått, säger dalapolisens informationschef, Stefan Dangardt.

Flera skottlossningar mot flerfamiljshus och lägenheter i Borlänge och Hedemora blev för mycket för polisen. Människor vågade inte längre bo kvar i sina bostdsområden och uppgörelserna mellan kriminella grupperingar riskerade att drabba oskyldiga.

I mitten av augusti tillsatte polisen därför en specialgrupp med ett klart och tydligt mål, att stoppa den allt mer våldsamma utveckligen.

Ett tiotal poliser med olika befattningar avsattes för att på heltid ägna sig åt att utreda gängbrottsligheten. Personal från underrätelsetjänsten, span och resurser från rikskriminalen har också samordnats i jakten på den organiserade brottsligheten.
Utöver dessa har också ett stort antal ordningspoliser varit involverade i arbetet med att störa kända kriminella personer och grupper.

– Arbetet har varit mycket resurskrävande men har också gett det resultat vi hoppades på, säger Stefan Dangardt.

Redan tidigt i arbetet gjordes också ett mycket stort beslag i Ludvika. I en lägenhet påträffades då ett stort antal vapen. Bland beslagen finns automatvapen som Kalashnikov, två AK47:or, flera jaktgevär, pistoler, kikarsikten och mängder av ammunition.

– Vapenbeslaget i Ludvika är det största som gjorts i Dalarna på många, många år, säger Mats Jonsson, chef för dalapolisens kriminalunderrättelsetjänst.

Hittills har arbetet också lett till att elva personer inom den grovt kriminella sfären hittills kunnat dömas till fängelsestraff.

Att de personerna kunnat lagföras så snabbt efter att insatsen drogs igång beror till stor del på att stora resurser lagts på att utreda brott som dessa personer misstänkts för sedan tidigare. Snabbutredningar av de brotten har lett till att åtal kunnat väckas snabbt efter att de nu plockats in för nya brott.

Enligt Stefan Dangrdt är merparten av de aktuella personerna välkända av polisen sedan tidigare och de flesta tillhör tre kriminella grupperingar som är etablerade i länet.

– Det är otrevligt att behöva konstatera hur mycket vapen som finns i omlopp kring de här personerna. Jag kan ändå säga att det resultat vi nått hittills ska leda till att vanligt folk ska kunna känna sig lite tryggare framöver, säger Stefan Dangardt.