Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen varnar för "tjuvkikare"

Vår och sommar är högsäsong för bedragarna.
Nu larmar polisen för så kallad shoulder surfing.
Tjuvarna smygkikar när du trycker din pinkod - sen stjäl de plånboken.
– Vi har en del ärenden redan nu, säger kriminalkommissarie Anders Stikå.

Medan den ene hänger över axeln på offret som är i full färd med att trycka in sin pinkod i kortläsaren ser den andre bedragaren till att genom en fickstöld stjäla plånboken innehållandes bank- och kontokorten.

Ofta genom det så kallade karttricket där offret ställs inför en kartutrustad främling som ber om vägbeskrivning.

En annan vanlig avledningsmanöver är att någon kommer fram och vill växla pengar.

Fickstölderna görs på en trång parkering i anslutning till butiken och lyckas i 90 procent av försöken.

– Det handlar om oerhört skickliga ficktjuvar, säger Anders Stikå, chef för bedrägeriroteln i länet.

Bedrägeriet kallas shoulder surfing, rakt översatt axelsurf och bakom ligger, enligt polisen, internationella ligor som specialiserat sig på den här typen av brottslighet.

Bedragarnas favoritplatser är, enligt en kartläggning av Nationellt bedrägericenter (NBC), stora matbutiker och shoppingcenter som ofta har bankomatservice som saknar kameraövervakning.

Målgruppen är uteslutande äldre personer.

– Ambitionen hos gärningsmännen är att fullborda brottet så fort som möjligt. Det här förekommer i hela Sverige och vi har en del ärenden i Dalarna. Men det brukar alltid öka under våren och sommaren, säger Stikå.

Ett tjuvkik och en fickstöld. Och en kort stund senare länsas bankkortet.

Först tar bedragarna ut maxbeloppen per dag i bankomater men handlar också med det stulna bankkortet i butiker, så länge som det finns täckning på kontot och bankkortet inte är spärrat.

– Kommer de till exempel över någons kreditkort och kod handlar det om mycket pengar, säger Anders Stikå.

I södra Sverige dömdes två män nyligen till ett års fängelse för att ha bedragit över 80 personer, av det som framkom i utredningen.

Genom att göra en IKEA-restaurang till sin bas lyckades männen komma över pinkoder och stjäla bankkort. De fälldes på grund av att de fastnade på övervakningsfilm.

Men en fällande dom, eller ens en misstänkt, är undantag framför regel i shoulder surfing och liknande bedrägerier.

– När de åker fast blir de fångade på övervakningsfilm. Men man ska även lyckas gripa dem och samordna ärendena, de opererar ju inte bara på ett ställe, säger Anders Stikå.

Det finns enligt Anders Stikå bara ett sätt som garanterar att man inte blir utsatt för detta.

– Man måste se till att ingen ser när man trycker in sin kod i terminalerna. Ofta tror man att ingen ser, men främlingar kan se koder oftare än man tror, även om vissa av de här terminalerna har insynsskydd.

– Vi vill också gärna att butikspersonal som uppmärksammar personer som hänger över någons axel vid kassaterminalen påtalar det för butikskunden. Drabbas man ska man genast göra en polisanmälan så att vi kan säkra eventuell övervakningsfilm, säger Anders Stikå.