Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen varnar för inbrottssäsong

/

Annons

- Då skogsvägarna börjar bli farbara i början av våren och innan stugägarna har riktigt kommit igång inför sommaren så vet vi att tjuvarna brukar slå till, säger kommissarie Hans-Petter Paulsen vid polisen i Dalarna.

Det är främst sommarstugor och hus på gamla fäbodvallar som ligger i farozonen. Tjuvarna söker oftast efter antikviteter som gamla möbler och bohag. Men även maskiner som elverk, motorsågar och handverktyg är eftertraktade byten.

För två år sedan drabbades Norbergets fäbod i Öje. Förra våren var det Landbobyn/Brintbodarna som hade tjuvar på besök.

Nu vill polisen att stugägare, och även andra som rör sig ute, ska hålla ögonen öppna och notera händelser som kan vara av värde för att hjälpa polisen att klara upp eventuella brott.

- Vid den här typen av inbrott använder gärningsmännen ofta fordon med lastmöjligheter, typ mindre lastbilar och släpvagnar. Ser man sådana fordon på platser där de kanske inte riktigt passar, eller människor som är obekanta och inte hör hemma i området, så kan det bli till avgörande hjälp och tips åt polisen om det sker inbrott.

- Det är små möjligheter att klara upp brott och hitta tjuvgods om vi bara får veta att det varit inbrott och att föremål saknas. Det behövs i regel mer pusselbitar, säger Paulsen.

Polisen vill nu göra fritidshusägarna uppmärksamma på den här problematiken. Dels att ägarna ser till sina hus, kanske hjälps åt tillsammans med sina grannar, och dels att folk är uppmärksamma på människor och företeelser som inte verkar stämma in i vardagsbilden.

- Det är en klar tendens att den här typen av inbrott ökar tidigt på våren och sent på hösten, det vill säga innan stugägarna kommit ut och sedan de packat ihop inför vintern, säger Hans-Petter Paulsen.

Mer läsning

Annons