Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen tillbaka i Hedemora - Thomas Nordström är nytillträdd kommunpolis

/
  • Thomas Nordström är nytillträdd kommunpolis i Hedemora. Hans uppdrag är bland annat att i samarbete med kommunen se till att Hedemoraborna känner sig trygga i sin stad.

Polisen är tillbaka i Hedemora, om än i en annorlunda roll än tidigare. Sedan några veckor delar kommunpolis Thomas Nordström sin tid mellan Hedemora och Avesta.
– Mitt jobb är inte som kvarterspolisens uppdrag var, säger han.

Annons

I oktober förra året stängdes den bemannade polisstationen i Hedemora. Verksamheten flyttades till Avesta. I samma veva försvann möjligheterna för Hedemoraborna att bland annat hämta ut nya pass och göra anmälningar på hemmaplan.

Men nu är polisen tillbaka i Hedemora, arbetsuppgifterna ser dock annorlunda ut. Thomas Nordström började sitt arbete som kommunpolis för Avesta och Hedemora kommuner den 1 februari.

– Min roll är att vara en den naturliga kanalen för bland annat kommun och näringsliv till polismyndigheten. Tillsammans ska vi jobba brottsförebyggande och skapa ökad trygghet i kommunen, säger Thomas Nordström som kommer att ha sitt kontor i Avesta, men även att ha tillgång till ett rum när han jobbar i Hedemora.

Thomas Nordström kommer inte att ha särskilda tider för allmänheten och vanliga polisärenden, men kommer ändå att röra sig bland medborgarna.

Ett av målen i polisens nya organisation var att komma närmare medborgarna och för kommunpolisen kan det handla om allt ifrån att besöka skolor till att teckna så kallade medborgarlöften.

– Det kan exempelvis innebära att kartlägga problemområden och ta reda på var Hedemoraborna inte känner sig trygga och göra något åt det.

Vilket skedde i Avesta, som också var den första kommunen i Dalarna att teckna ett medborgarlöfte. Avestabornas önskemål var ökad polisnärvaro i centrum och i ett särskilt område i Krylbo, vilket det också har blivit.

På Hedemora kommuns hemsida finns kontaktuppgifter till Thomas Nordtström där man kan lämna förslag och synpunkter. Men han planerar även för viss uppsökande verksamhet för att träffa kommuninvånarna.

– 14-15 maj planerar jag tillsammans med Hedemora kommunen att ha medborgardialog. Vi ska röra oss ute på stan och prata med folk för att exempelvis ta reda på var de känner sig otrygga. Vi kommer också göra det på någon annan ort i kommunen, troligen Långshyttan, säger han.