Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen som älskar att baka

SÄTER Han är polisen som har gillat att baka bröd sedan han var grabb.
Nu är Hans-Åke Hedin bagare på riktigt sedan han och frun Barbro öppnat bageri och brödbutik i familjens ombyggda garage på Åsen i Säter.

Det doftar ljuvligt nygräddat när man stiger in Lilla Bageriets butik. I korgar ligger baguetter, surdegslimpor, mörkt gotlandsbröd och gyllengula bondbröd bakade på durumvete.

– Fokus ligger på matbröd men vi bakar också kanelbullar och några sorters kakor för dem som vill ha något gott till fikat, säger Barbro som även hon har arbetat som civilanställd vid polisen.

Hans-Åke arbetar fortfarande som polis i Borlänge men ska gå i pension när han fyller 65 i september.

– Mitt intresse för bröd och bakning har jag med mig sedan barndomen. Min mamma bakade nästan allt bröd till familjen. Hon lärde mig grunderna, säger Hans-Åke.

Tanken på att starta bageri i liten skala har han och Barbro burit på i många år. Helst skulle det få plats på villatomten. De mätte garaget, tittade på ugnar och planerade väl innan de ansökte om bygglov hos Säters kommun.

– Vi behövde ett förråd för mjöl och annat som inte fick plats i garaget om byggde om det till bageri. Därför inväntade vi lagändringen som medger friggebodar med ytan 15 kvadratmeter, säger Hans-Åke.

Berörda grannar har rätt att lämna synpunkter på en ansökan om bygglov. Yttrandena som kom in till Säters kommun var genomgående positiva. Flera skrev att de såg fram emot att få vakna till doften av nybakat bröd. Kommunen hade inget att invända och beviljade bygglovet.

I samma veva hade en kvinna i Hedemora ansökt om att få bygga ett bageri i sitt garage. Grannarna protesterade. De ville inte bli störda av brödlukt och befarade trafikkaos på gatan. Det ledde till att kommunen sade nej.

– Våra grannar är våra största supportrar och tycker om vårt bröd, säger Barbro.

Att vara bagare samtidigt som man arbetar som polis har sina sidor. Det kan hända att Hans-Åke tvingas åka ut och jaga bovar på fredagskvällen när han hade tänkt åka hem och baka.

– Med den tjänst jag har på polisens planeringsavdelning ska det vara stora saker om jag ska behöva rycka ut. Händer det är det självklart polisarbetet som går före, säger han.

Hans-Åke börjar baket på onsdag med att skålla mjölet. På torsdag kväll sätter han degarna. Baket sätts i gång sent på fredag kväll och fortsätter hela natten. De sista bröden tar han ur ugnarna vid tiotiden på lördag. Först då får kan han få sin sömn efter arbetsveckan. Barbro står i butiken mellan klockan 7 och 14 på lördagar.