Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen: "Oroade över utvecklingen"

Efter misshandeln i torsdags – nu känner polisen oro för relationen mellan bärplockare och ortsbor.
– Vi är oroade över framtiden, säger Bo Eriksson vid dalapolisen.

Två utländska män sitter anhållna för bland annat försök till grov misshandel och skyddande av brottsling efter en händelse i Grycksbo på torsdag natt.

Männen påstås ha varit kopplade till ett bärplockarläger i området – och polisen hoppas nu att stämningarna inte ska trappas upp mellan ortsbor och bärplockare.

– Vi är väldigt oroade över utvecklingen och att det har övergått i handgripligheter. Vi är oroade över framtiden, säger polisens presstalesman Bo Eriksson.

DT har den senaste tiden fått in uppgifter om stölder och inbrott där bärplockare anklagats.

– Man kan absolut inte säga att bärplockare begår alla brott. Det finns säkert sådana som gör det, men att säga att det bara är de som begår brott är helt fel, säger Bo Nyberg, chef för dalapolisens kriminalunderrättelsetjänst (KUT).

Har du någon uppfattning om ifall det rör sig om rykten?

– Visst förekommer det att det sker brottslighet inom grupperingen. Men sedan vill jag i nuläget inte säga att "det är så här många".

Hans rotel just nu går igenom situationen.

– Vi gör sammanställningar och följer alltid brottsutvecklingen, vad gäller stölder, tillgrepp från fordon, dieselstölder, inbrott och även våld, säger han och fortsätter:

– Vi tittar på om det finns något fog för stöldligor och den biten. Det ligger också i vårt uppdrag att titta på sådant.

Folk hör av sig och känner oro – bör man göra det?

– Nej, det ska man nog inte göra utifrån att det skulle vara bärplockare. Däremot ska man tänka sig för över huvud taget, vad gäller att ha olåsta dörrar, portar, garage och så vidare, säger Bo Nyberg.

En av de två misshandlade personerna vårdas fortfarande på sjukhus med allvarliga skador – men läget uppges vara bättre och han väntas bli utskriven om några dagar.