Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen måste tänka om

Ni i polisledningen vet inte vad ni pratar om när ni skall flytta all verksamhet till Falun.

Ni har ingen tanke på miljön. Ni skickar utryckning på jobb i Borlänge och när de är klara med det så åker de tillbaka till Falun.

Borlänge är det mest brottsbelagda distriktet i Dalarna. Det gör ont i hjärtat på en gammal polis som jobbat i 45 år i yttre tjänst.

Ni måste börja tänka om. Man kan inte jämföra Jämtlnad och Västernorrland med Dalarna.

Svar:

Jodå, vi vet precis vad vi pratar om.

Vi ska inte flytta all verksamhet till Falun. Vi ska bygga ett nytt polishus, gemensamt för polisverksamheten i både Falun och Borlänge. På det viset sparar vi både på chefer och administration, så vi kan ha fler poliser i kärnverksamheten i Borlänge och Falun.

Precis som nu kommer det att finnas poliser dygnet runt varje dag i Borlänge, och de moderna teknikstöd vi nu håller på att införa innebär att patrullerna inte behöver åka in till någon polisstation för att rapportera av sina ingripanden. Men vi kommer också i fortsättningen att ha en polisstation i Borlänge, med personal och möjlighet för patruller att besöka för t.ex. raster.

Vilka resurser och lokaler vi ska ha i Borlänge utreds just nu inom ramen för den process som pågår för att få klartecken från Rikspolisstyrelsen för våra planer. Tiden är förbi när polispatrullerna åkte omkring och väntade på utryckningsuppdrag.

All modern polisverksamhet är planerad utifrån den problembild som är aktuell att jobba mot, men den planerade verksamheten måste självklart brytas om något händer som patrullerna måste ingripa mot akut, oavsett var det sker.

Det är alltså i grunden en fråga om planering för att se till så att det finns polisresurser till förfogande för den verksamhet som krävs i Borlänge, och på andra platser, och i det sammanhanget har det mindre betydelse ur vilket garage polisbilen kommer, särskilt som avståndet mellan de bägge tätorterna inte är särskilt stort, och vägen är fyrfilig.

Stefan Dangardt