Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen: Liten risk för oroligheter på 1 maj

Polisen i Dalarna har kallat in förstärkning från bland annat Malmö och Göteborg till 1 maj i Borlänge. I beredskapen finns ridande poliser.
Men de tror att risken för att demonstrationsdeltagare och allmänhet ska råka illa ut är liten.

Annons

De som beviljats tillstånd att demonstrera i Borlänge på 1 maj är Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Dalarna Mot Rasism och nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Planeringsarbetet går helt enligt det förväntade, menar Mats Lagerblad, kommenderingschef för polisinsatsen.

– Vi har fyra tillståndsgivna allmänna sammankomster som vi ska göra allt vad vi kan för att säkerställa att det kan ske utan allvarliga ordningsstörningar, säger han.

– Vi ser också att v i har fyra arrangörer som vi har bra dialog med. Ingen uppmanar till någon form av konfrontationer. Vår bedömning är att det inte finns nån risk för tredje person, under förutsättning att man inte medvetet söker sig till platser där det kan bli konfrontationer.

LÄS MER: Dalarnas nazistiska historia

Delar av centrum kommer att stängas av och de kommer att koncentreras till marschvägar och mötesplatser.

– I klartext handlar det om Jussi Björlings torg, Liljeqvistska parken, norra delarna av Stationsgatan och centralbron.

Polisen i Dalarna har fått förstärkning från Skåne och Västra Götaland.

– Vi jobbar med något som vi kallar "nationellt särskilt taktiskt arbete" när det gäller publika miljöer och folksamlingar och det är en kompetens som bara de tre storstadsregionerna har och de har ansvar för att hjälpa till i resten av landet.

Kommer det att finnas hästar?

– Det kommer att finnas hästar på plats, men om vi kommer att använda dem blir en senare fråga.

Polisen håller också koll på eventuella brott mot yttrandefrihetsgrundlagen, exempelvis hets mot folkgrupp.

– Grundlagsskyddet gäller så länge man håller sig inom det lagstiftningen tillåter. Övergår man till att begå brottsliga handlingar ska vi ingripa.

LÄS MER: Personerna bakom nazistiska Nordiska motståndsrörelsen i Dalarna

Alla har rätt att samlas, även de som inte har sökt tillstånd. Det är inget brott i sig.

– Det kommer alltid att dyka upp grupper som inte har sökt tillstånd. Om de kommer och hur de kommer att agera vet vi ju naturligtvis inte. Vi jobbar för att minimera riskerna men kan naturligtvis inte lämna några garantier. Vi planerar för att allt ska gå bra, men har resurser för att kunna hantera eventuella ordningsstörningar om det skulle dyka upp, säger Thomas Hellgren vid kriminalunderrättelsetjänsten.

Erik Gatu jobbar till vardags som kommunpolis i Borlänge och har haft kontakt med kommun, näringsidkare och medborgare inför 1 maj.

– Det är några som har funderat över säkerheten på söndag, men jag har berättat hur vi kommer att jobba, och att jag inte känner mig orolig, upplever jag att den oron har minskat.

Har du några allmänna råd?

– När det gäller de som har fått tillstånd handlar det om att följa villkoren i tillståndet. När det gäller näringsidkare har jag haft möte med centrumföreningen och sagt att man kanske ska ta undan lösa föremål. Inte för att jag tror att det kommer att behövas, men som en säkerhetsåtgärd. Allmänheten kan helt enkelt bara följa våra anvisningar

Att bevilja tillstånd för samtliga manifestationer var givet. Grundlagen är strikt på den punkten, menar Thomas Hellgren.

– Vi hade en komplex situation initialt när vi hade flera som sökte på samma plats under ungefär samma tider. Vi ville få in helheten innan vi meddelade tillstånden.

LÄS MER: NMR: Hitlerhyllningar och våldspropaganda