Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen bekräftar att Socialdemokraterna saknade tillstånd för aktiviteten i Smedjebacken

Polisen bekräftar att Socialdemokraterna inte sökte tillstånd för aktiviteten i Smedjebacken den 29 november.
– Vi har rekommenderat yttre befäl att göra en anmälan, säger Andreas Nordström, jurist vid polisens rättsenhet i Falun.

Sverigedemokraternas antydan om att Socialdemokraterna regelmässigt struntar i att söka tillstånd, har inte gått att belägga.

Lotta Stråhl, tillsynshandläggare vid dalapolisen, har gått tillbaka fem år i diariet och letat efter ansökningar från Socialdemokraterna i Smedjebacken.

– Det jag har hittat är att de i år har ansökt om tillstånd en gång; inför första maj. För 2014 har jag inte hittat någon ansökan och inte heller för 2013. För 2011 och 2012 finns en ansökan vardera året.

Lotta Stråhl betonar att det kan finnas ansökningar som hon inte funnit vid sökningen i diariet.

– För ungefär ett år sedan bytte vi till ett heldigitalt system och sådana här ansökningar kan vara inskrivna på olika sätt.

Att inte söka tillstånd kan formellt sett vara ett brott mot ordningslagen. Både Lotta Stråhl och hennes kollega Heli Jussila menar dock att det förmodligen ska mycket till innan ett politiskt parti bötfälls.

– Man ska söka tillstånd, men rätten att hålla manifestationer eller demonstrationer är så hårt grundlagsskyddad att det förmodligen i regel aldrig blir något av en anmälan om brott mot ordningslagen.

Andreas Nordström vid polisens rättsenhet i Falun:

– Det händer då och då att polisen utreder såna här saker, kanske någon gång per år, och sedan skickar utredningen till åklagare. Det är åklagare eller domstol som avgör om böter ska utdömas.

Elin Gustring vid åklagarmyndighetens statistikavdelning har på förfrågan från DT gått tillbaka till 2010 och inte funnit något ärende där åklagarkammaren i Falun drivit ett fall där ett politiskt parti har misstänkts för att ha ordnat torgmöte utan tillstånd.