Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polischefen om att mordförsöket inte utreds: "Ansträngt resursmässigt just nu"

Att ett misstänkt mordförsök inte hinner utredas beror på att dalapolisen har haft en ansträngd period.
Det menar Lars Lindahl, polisområdeschef i Dalarna.
– Det är inget att hymla om. Resursmässigt är det riktigt besvärligt just nu, säger han.

Ladda ner den nya DT-appen i Appstore för Iphone eller här i Google play om du har en telefon med Android.

Lars Lindahl vill inte kommentera ett enskilt fall, som det misstänkta mordförsöket som Tony Persson utsattes för i oktober förra året.

LÄS ÄVEN: Han utsattes för mordförsök - polisen hinner inte utreda fallet

– Jag tycker att det låter osannolikt att ett så allvarligt brott inte skulle utredas. Men det är ett riktigt ansträngt läge resursmässigt, både på ingripandesidan och på utredningssidan och det är särskilt i Borlänge, även om det inte är så överallt i länet, säger Lars Lindahl.

Vad beror det på?

– Dels har Borlänge ett högt inflöde. Vi har haft en besvärlig situation under hela 2015. Jag tror att vi har en peak just nu, med en rörig period under det här kvartalet och det beror på många orsaker.

Lindahl förklarar resursproblemen med ett stort personaltapp under 2015, pågående anpassningar inom polisens omorganisation och oförutsedda uppdrag, som flyktingssituationen och beredskap mot terror.

– Flyktingsituationen har lett till en kraftigt ökad arbetsbörda i flera perspektiv. Dels har vi under en längre tid stöttat, och stöttar, polisregion Syd med poliser i Skåne som hjälper till med gränsbevakningen, säger Lars Lindahl och fortsätter:

– Vi har den så kallade terrorbilen som är en förstärkt förmåga att hantera lite allvarligare saker.

LÄS ÄVEN: Dalapolisen beredda med "terrorbil"

– Arbetsinsatserna vid flyktingförläggningar har ökat väldigt mycket. På ingripandesidan är det långa körsträckor, det krävs åtminstone två patruller. Man kommer till ett kaotiskt läge, tolkproblemet är omfattande och att reda ut anmälningarna som blir utredningar är resurskrävande.

Poliser som valt att inte följa med i den nya polisorganisationen har tagit förtidspension.

Polispersonal har också gått till andra myndigheter.

– Man får ofrånkomligt glapp i rekryteringen från att någon slutar till att man har en ny på tjänsten.

Enligt Lindahl är dalapolisen, till stor del, på gång med att återbesätta tjänsterna.

Inflödet med nya poliser kan inte påverkas, då nyutbildade fördelas ut i landet, men civila kan anställas.

– Vi skulle behöva 30 tjänster till i polisområdet för att slippa sådana saker som du beskriver, med att tvingas prioritera ned även allvarliga brott, säger Lars Lindahl.

Han menar också att en del åtgärder redan är vidtagna. Bland annat har så kallade förändringsledare rekryterats för att kapa i leden och effektivisera arbetet, exempelvis genom att eliminera onödiga processer som för många överlämningar.

Polisens omorganisation, som pågått sedan årsskiftet 2015, sker löpande och synkroniserat i hela landet.

Till exempel var det först nyligen som alla gruppchefer tillsattes.

– Omstruktureringen innebär bland annat att vi flyttar ärenden men framför allt flyttas personer. Då uppstår hål.

– Ordningen som vi är på väg inom nya organisationen ger bättre förutsättningar. Men vi är inte där. Jag tror inte att vi kommer att kunna säga att omorganisationen är klar förrän årsskiftet 2017/2018, säger Lindahl.

Under tiden är polisen inte en fungerande verksamhet?

– Det ska alltid vara en fungerande verksamhet, men det kommer att finnas tillfällen då vi inte fullt når upp till vad medborgarna tycker att vi borde göra. Vi måste prioritera. Jag tror att den här peaken kommer att plana ut efter det här kvartalet. Det kommer att gå och bättre och bättre framöver, men det kommer att ta två år innan vi är färdiga.

Vad ska brottsoffer ta sig till under tiden, som i det här exemplet?

– Vi prioriterar de riktigt allvarliga brotten. Brott där det finns frihetsberövade, brott kopplade till ungdomar och barn där lagen säger att det ska vara klart inom viss tid. Det måste vi prioritera, det går i första hand.

– Jag har full förståelse för att den enskilde målsägaren tycker att hans ärende är det viktigaste, men det finns brott som får en längre handläggningstid.

Vad tror du att det gör med allmänhetens förtroende för polisen, om ett mordförsök inte hinner utredas?

– Jag tror att det finns en stor förstålelse. Allmänheten kanske inte riktigt har förståelse för våra interna problem och omorganisationer. Däremot tror jag att det finns förståelse för våra tillkommande uppdrag som vi inte väntade oss för ett halvår sedan, säger Lars Lindahl och forsätter:

– Vi har jätteduktig personal som gör sitt allra bästa, men läget har som sagt varit väldigt ansträngt. Jag ser i alla fall en förbättring framöver.

Håll dig uppdaterad - Följ Brottsplats Dalarna på Twitter här

LÄS: Fler Blåljusnyheter här