Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisanmäls för valfusk

Moderaternas oppositionsråd Ulla Olsson gjorde i går en polisanmälan om misstänkt valfusk. Detta på uppdrag av moderaterna i Borlänge, som diskuterat saken och beslutat att agera.

Ulla Olsson säger att moderaterna gjort ett dåligt val, men att det här inte är något tecken på att man är dåliga förlorare. Det handlar istället om att partiet vill stävja sådana här saker så att det ska fungera i framtiden.

Vad är det då som ska ha hänt? Ulla Olsson berättar att en socialdemokratisk valarbetare stått posterad utanför en av vallokalerna. Det är tillåtet, liksom det är tillåtet att dela ut röstsedlar.

- Men inte valkuvert. Vilket denna uppges ha gjort.

- Valförrättare har också uppmärksammat att ovanligt många gick direkt till förrättarna med kuvert, och inte bakom skärmarna, säger Ulla Olsson.

Kommunalrådet Peter Hultqvist blir förvånad när han får höra om polisanmälan.

- Fullständigt groteska anklagelser. Valfusk är något som kan äga rum i en vallokal eller vid sammanräkningen av röster.

Däremot medger Hultqvist att det är olämpligt om någon valarbetare stått med färdiga valkuvert utanför en vallokal.

- Det naturliga är att dela ut valsedlar. Har något annat förekommit tar jag avstånd ifrån det.

JERRY BRODIN