Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisanmäld orch gav "bra reklam"

Orcherna blir kvar på Medeltidsmarknaden i Leksand. Detta trots händelsen där en av orcherna blivit polisanmäld för att ha varit för hårdhänt mot ett barn.
– Det här är bra reklam för Medeltidsmarknaden. Nästa år vill alla se de där "farliga" orcherna, säger arrangören Pär "Hornper" Pettersson.

En av Medeltidsmarknadens orcher – fantasifigurerna som jagar barnen – utreds för misshandel. Enligt anmälan ska orchen ha bitit ett barn.
– Barnet ifråga fick inte vara kvar på grund av sitt uppträdande, säger arrangören Pär "Hornper" Pettersson.

Enligt förälderns polisanmälan har orchen varit alldeles för hårdhänt mot ett  barn. Uppgifter från barnet handlar om både bett och "stryptag" med huvudet fasthållet i armvecket.
– Barnet hade inga bitmärken. Orchen tog barnet runt axeln och det blev ett rivmärke från en metallskena på armskyddet. Det är min uppfattning, säger Pär Pettersson.
Till området där fantasifigurerna leker med barnen finns en uppsatt skylt där det står att det är på egen risk – men föräldrarna följer inte med utan går och handlar vid marknaden.
– Jag har orchernas version och tror på den. Barnet skulle ledas ut. Vidare påstår den här mamman att barnet hölls kvar av orcherna i området för att barnet inte kom tillbaka i utsatt tid.
Många av de som är utklädda till fantasifigurerna bor i Leksand och de flesta är i åldern 25-30.
Arrangören beräknar att omkring 500 barn lekte med orcherna under helgen – och inför nästa år kan det bli aktuellt att sätta upp nya skyltar med tydliga regler om vad som gäller.
Pär "Hornper" Pettersson anser också att händelsen är ett stort missförstånd.
– Barnen vet att orcher ska förgöras. Men en del sköter sig inte och kastar kottar, slåss med pinnar och vissa kastar till och med sten. Det blir en risk för både orcher och barn. Det här barnet fick helt enkelt inte vara kvar på grund av sitt uppträdande.
Har det här varit ett problem tidigare?
– Nej, det här har vi haft i många, många år och aldrig haft något problem. Det här är att göra en höna av en fjäder, säger Pär "Hornper" Pettersson och fortsätter:
– Men det här är bra reklam för Medeltidsmarknaden. Nästa år vill alla se de där "farliga" orcherna.