Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polis kritiseras efter sexofredanden mot ung kvinna

En polisman från Dalarna får nu kritik från polisledningen i länet. Detta efter att han vid flera tillfällen ofredat en yngre kvinna sexuellt. Några andra åtgärder än att polismannen "tas i örat" leder dock inte hans sexofredanden till.

Den unga kvinnans utpekande av polismannen inleddes i slutet av februari då en polispatrull larmades ut till en plats i södra Dalarna.

I samtal med de båda poliserna berättade den unga kvinnan att hon mådde mycket dåligt psykiskt. Hon berättade också att anledningen till detta var hur hon varit utsatt för sexuella ofredanden från en äldre polisman.

I omkring två månader skulle detta ha pågått och i huvudsak bestått i sms med sexuella anspelningar från polismannen. För en kvinnlig polis i patrullen visade kvinnan också upp sms som polismannen skickat till henne.

Drygt en vecka senare hörde polisen ännu en gång av sig till kvinnan. Det var under ett par timmar kring midnatt till den 9 mars som polismannen ringde ett 15-tal samtal och skickade uppemot 20 sms. Kvinnan hade inte svarat på något men kände sig ändå ofredad av polismannens ihärdiga uppvaktning.

Fyra dagar senare skickade kvinnan ett mail till polisen där hon berättade att hon ännu en gång ofredats sexuellt av polismannen. Denna gång rent fysiskt då han tafsat på kvinnan och försökt att stoppa sina händer innanför hennes kläder.

Mailet ledde till att den polis som tog emot mailet gjorde en anmälan till polisens avdelning för internutredningar i Västerås.

I sin anmälan skrev den polis som tog emot mailet att kvinnan inte där uttryckt att hon tänkte göra en anmälan. Han gjorde då detta på eget initiativ eftersom han fått kännedom om vad han menade att handlade om sexuella ofredanden.

Anmälan ledde också till att en förundersökning inleddes av åklagare. Förundersökningen blev dock nedlagd då åklagaren inte ansåg att brott begåtts som hör hemma under allmänt åtal.

Nu har dock Bertil Ståhle, polismästare och chefsjurist vid polismyndigheten Dalarna, tittat på den anmälan som upprättades mot polismannen.

Där konstaterar Ståhle att ärendet gällt tre anmälningar som berör samma typ av brott. Han meddelar också att genomfört ett arbetsrättligt samtal med den aktuelle polismannen.

"Den polisanställde har förfarit felaktigt framförallt med hänsyn till polisens värdegrund", skriver Bertil Ståhle.

Han bedömer dock de fel som begåtts som ringa och meddelar därför att inga ytterligare åtgärder kommer att vidtas.