Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polack blev förste älvdalsdoktorn på 101 år

I lördags promoverades Piotr Garbacz till filosofie doktor i Nordiska språk vid universitetet i Lund. Eftersom han skrivit sin doktorsavhandling om älvdalska så är han därmed den andre personen i historien som blivit doktor på just älvdalska. Den förste var Lars Levander som blev doktor för 101 år sedan, år 1909.

Intresset för älvdalska språket har länge varit väldigt stort inom forskarvärlden. De senaste årtiondena har intresset ökat ännu mer och för två år sedan la sig Piotr i startgroparna för en lite skämtsam tävling mot en annan polsk person; Dorota Melerska, om att bli den förste doktorn i älvdalska på 100 år. En tävling som nu Piotr alltså har vunnit.

Dorota visste väl redan vid den symboliska starten på Hotell Älvdalen att Piotr skulle vinna. Men hon jobbar vidare med sin doktorsavhandling och kommer att bli den andre tredje doktorn i Älvdalska på över 100 år.

Piotr Garbcz har skrivit sin avhandling på engelska och den handlar om någonting som är ganska så ointressant för vanliga människor i Älvdalen.

- Men det är väldigt intressant för många språkforskare runt om i världen och älvdalskan har nu en möjlighet att synas ännu mer internationellt, det är ju ett av målen med avhandlingen, säger Piotr Garbacz.

Det som forskare runt om i världen nu kan läsa om i Piotrs avhandling är hur vissa ordföljder i älvdalskan har försvunnit eller förändrats sedan Levanders tid och hans teorier om varför dessa förändringar skett.

- Det allra viktigaste med avhandlingen är att sprida kunskap om älvdalska i forskarvärlden och att den kanske kan bidra till att ännu fler börjar forska om älvdalskan, säger Piotr Garbacz.

Totalt har Piotr arbetat i sex år med sin avhandling. Och han kommer att fortsätta.

- Ja, men nu ska jag utvidga med att titta också på Orsa- och Våmhusmål. Redan i maj kommer han åter till Älvdalen, då i sällskap med en italiensk forskare för att fortsätta att undersöka älvdalskan.

- Men all forskning till trots är det viktigaste av allt att folk verkligen pratar älvdalska i Älvdalen, säger Piotr Garbacz