Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pokerproffset väljer själv när han vill jobba

Adrian Bussman är uppvuxen i Grängesberg, bosatt i Ludvika och reser årligen världen runt för att försörja sig som pokerspelare.
– Det bästa med poker är att jag kan spela var jag än befinner mig. Jag är på resande fot nästan lika mycket som jag är hemma.

Annons

Intresset för poker föddes när Adrian skulle fylla 18. Han såg ett tv-program och provade sedan lite på nätet för att efter födelsedagen börja spela om riktiga pengar. Numera går han att hitta både framför datorskärmen och vid de fysiska pokerborden ute i Europa och övriga världen.

I samband med att Adrian började spela poker flyttade han från Grängesberg till Ludvika. På gymnasiet läste han Ekologiprogrammet med samhällsvetenskaplig inriktning och ett visst naturintresse finns.

– Det har avtagit lite i takt med att pokern har tagit över, men jag flugfiskar en del.

Många anser Adrian vara en av Sveriges bästa pokerteoretiker, något som han själv tycker kan gå till överdrift.

– Det är kul att så många respekterar mitt kunnande, men ibland kan jag känna att folk tror att jag är bättre än vad jag egentligen är.

– Men visst, jag är duktig och har lagt ned mycket tid på att studera spelet och teorin bakom.

Vintern spenderade Adrian i Macau, som han själv beskriver som Asiens Las Vegas. Där spelade han mot många duktiga svenskar, men även mot spelare från övriga Skandinavien, Tyskland, Nederländerna och USA.

– När jag inte orkade spela mer tog jag en avstickare till Thailand för lite semester.

Att Adrian tröttnar på att spela är inget ovanligt, ibland går det flera dagar mellan gångerna. Han säger att han upplevde pokerspelandet som roligare innan det blev till ett jobb, men att han i nuläget inte har några planer på att lägga ned.

– Så länge jag kan vinna bra med pengar på det och tycker att det är relativt kul kommer jag att fortsätta, men det är inget jag tänker livnära mig på hela livet. Som det är nu försöker jag spela 70-80 timmar i månaden.

Har du några tankar kring vad du skulle göra i stället om du fick för dig att sluta?

– Jag har ställt mig frågan många gånger utan att direkt komma fram till något. Kanske får jag en idé längre fram. Just nu trivs jag så här.

I sommar har Adrian valt bort VM i Las Vegas för att stanna hemma i Ludvika och njuta av den svenska sommaren. Så många fina sommardagar har det inte blivit hittills, men Adrian är ändå nöjd med sitt beslut. Han förklarar att det inte är särskilt fördelaktigt för européer att åka till USA och spela, eftersom att 30 procents skatt ska betalas på alla vinster där. Inom Europa, vars tour har vinstsummor på uppemot nio miljoner, är spelandet skattebefriat. Europatouren drar i gång igen i mitten av augusti, första stoppet är i Barcelona.

Adrian är övertygad om att det i dagsläget är väldigt svårt för den som är intresserad av att bli pokerproffs, men kan ändå ge några tips.

– Det var enklare för några år sedan. Många har blivit mycket bättre och det finns färre dåliga spelare nu. Men om man ändå är intresserad av att börja finns det en del grundläggande böcker man kan läsa. Från medelnivå och uppåt är det dock svårt att hitta vettig litteratur, så om man vill ta sig vidare därifrån får man ta hjälp av en coach.

Adrian har själv coachat en del nybörjare men inte läst en enda bok om poker.

– När jag började kollade jag runt lite på nätet och läste där. Sedan har jag lärt mig mycket genom att diskutera poker med andra duktiga spelare.

Som erkänt skicklig pokerspelare kanske det kan verka lite konstigt att bo i en liten stad som Ludvika, men Adrian trivs bra och har för tillfället inga planer på att flytta.

– Förut hade jag funderingar på att kanske bosätta mig i Stockholm, men eftersom att många vänner bor kvar här trivs jag ändå bra. Jag har faktiskt två vänner i Ludvika som också är pokerproffs, vilket är roligt eftersom att det kan bli lite ensamt att sitta själv och spela.

– Ska jag nämna något dåligt med pokerspelandet så är det just det att man tappar det sociala som ett vanligt arbete ger, avrundar Adrian.