Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pojke fick rätt mot kommunen i domstolen

Kommunen nekade ett barn med stora talsvårigheter att få hjälp.
Men Förvaltningsrätten säger att pojken har rätt till assistans enligt lagen. Nu måste omsorgsnämnden börja om med ärendet.

Omsorgsnämnden anser att pojken klarar de flesta vardagsrutiner själv. I vissa fall är hjälpbehovet mininmalt. Det är vid kommunikation som han har svårigheter. Men även på det området har han utvecklats.

Enligt en utredning som gjorts av en logoped, populärt kallad talpedagog, har pojken dock en grav språkstörning. Han kommunicerar med egna tecken. Pojken behöver en tolk som känner honom och förstår vad han menar.

Förvaltningsrätten bedömer att pojken har ett sådant stort och varaktigt funktionshinder som avses i LSS, lag om stöd och service till vissa funktionshindrade. Detta anses innebära betydande svårigheter i den dagliga livsföringen. Behovet av stöd och service bedöms därför vara omfattande.

Eftersom pojken även behöver hjälp med andra aktiviteter i vardagen, måste omsorgsnämnden pröva om han uppfyller de övriga villkoren för att få personlig assistans.