Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Podcast och lekrum ska hjälpa funktionshindrade föräldrar

/
  • Veronica Hedenmark fick sin son William i april.
  • Lekrummet är en mötesplats för funktionshindrade barn, där de får träffa andra och utvecklas i leken.
  • Som barn trodde Veronica att hon en dag skulle slippa sin rullstol, men den blev en del av hennes liv.
  • Veronica Hedenmark spelar in sin podcast för att sända varje fredag.

Veronica Hedenmark vill bryta normerna med ett treuddigt verktyg: Viralt, lokalt, och nationellt.
– Vi pratar väldigt sällan om funktionshinder i samhällsdebatten. Vi gör det här för att hjälpa andra familjer, säger hon.
Veronica gör tillsammans med Anna Hallberg podcasten: Hedenmark Hallgren podcast.

Annons

Veronica Hedenmark är född benskör och fick sin son William i mitten på april, ungefär samtidigt fick hon och Anna Hallberg i Göteborg idén till en podcast. Sedan i Maj har det blivit tio avsnitt, en podcast varje fredag riktade framförallt till föräldrar med funktionshinder.

– Vem som helst kan lyssna på podden, det är många som är intresserade, grannar, anhöriga, vårdpersonal. Vi har hittills fått mycket positiv respons och är uppe i 3000 lyssnare. Det är olika teman varje gång. Reflektioner, personliga berättelser, inför förlossningen, ja allt möjligt, berättar Veronica.

Hon ska snart ut på en föreläsningsturné runt om i landet tillsammans med Anna, och så startar Playdate lokalt i Falun i slutet av augusti. Playdate är ett en öppen förskola för barn med funktionshinder där de får leka tillsammans, och föräldrarna får träffas och samtala. Föräldrar som aldrig har haft funktionshindrade barn förut får ofta en chock enligt Veronica.

– Det blir ofta en kris för nya föräldrar, det gäller att fokusera på det friska, inte bara på funktionshindret. Vi kan mötas och prata för att försöka hitta lösningar, få en ny karta i livet, förklarar hon.

Veronica har också ihop med starten av Playdate skapat figurerna Vera och Herman: Herman är rullstolsburen, Vera är hans tjej-kompis. De kommer i form av uppklädda personer besöka förskolor i höst, för att kunna skapa samtal och reaktioner.

– Det finns så oerhört mycket fördomar i samhället. Vera och Herman kan hjälpa barn förstå våra likheter och olikheter. Vi gör det här för att hjälpa andra, minska mobbning och utanförskap.

– Samhället är väldigt stereotypt. Vi har aldrig varit så utseendefixerade som nu tror jag. Allting vi kan bidra med är viktigt, vi kan göra något för att bryta ett normativt samhälle, det är viktigt för kommande generationer, säger Veronica.