Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Podcast och lekrum ska hjälpa funktionshindrade föräldrar

Veronica Hedenmark vill bryta normerna med ett treuddigt verktyg: Viralt, lokalt, och nationellt.
– Vi pratar väldigt sällan om funktionshinder i samhällsdebatten. Vi gör det här för att hjälpa andra familjer, säger hon.
Veronica gör tillsammans med Anna Hallberg podcasten: Hedenmark Hallgren podcast.

Veronica Hedenmark är född benskör och fick sin son William i mitten på april, ungefär samtidigt fick hon och Anna Hallberg i Göteborg idén till en podcast. Sedan i Maj har det blivit tio avsnitt, en podcast varje fredag riktade framförallt till föräldrar med funktionshinder.

– Vem som helst kan lyssna på podden, det är många som är intresserade, grannar, anhöriga, vårdpersonal. Vi har hittills fått mycket positiv respons och är uppe i 3000 lyssnare. Det är olika teman varje gång. Reflektioner, personliga berättelser, inför förlossningen, ja allt möjligt, berättar Veronica.

Hon ska snart ut på en föreläsningsturné runt om i landet tillsammans med Anna, och så startar Playdate lokalt i Falun i slutet av augusti. Playdate är ett en öppen förskola för barn med funktionshinder där de får leka tillsammans, och föräldrarna får träffas och samtala. Föräldrar som aldrig har haft funktionshindrade barn förut får ofta en chock enligt Veronica.

– Det blir ofta en kris för nya föräldrar, det gäller att fokusera på det friska, inte bara på funktionshindret. Vi kan mötas och prata för att försöka hitta lösningar, få en ny karta i livet, förklarar hon.

Veronica har också ihop med starten av Playdate skapat figurerna Vera och Herman: Herman är rullstolsburen, Vera är hans tjej-kompis. De kommer i form av uppklädda personer besöka förskolor i höst, för att kunna skapa samtal och reaktioner.

– Det finns så oerhört mycket fördomar i samhället. Vera och Herman kan hjälpa barn förstå våra likheter och olikheter. Vi gör det här för att hjälpa andra, minska mobbning och utanförskap.

– Samhället är väldigt stereotypt. Vi har aldrig varit så utseendefixerade som nu tror jag. Allting vi kan bidra med är viktigt, vi kan göra något för att bryta ett normativt samhälle, det är viktigt för kommande generationer, säger Veronica.