Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Plugget viktigare än höstlovet

Kan det verkligen vara möjligt att någon frivilligt går till skolan och pluggar när alla andra kompisarna njuter av höstlovet?
Var gränsen för den fria, lustfyllda viljan går kan visserligen diskuteras.

Men på Kyrkskolan i Söderbärke har ändå tolv av högstadiets totalt 40 åttor och nior valt bort lovet mot tre timmars pluggande om dagen. Konceptet kallas för lovskola och har testats med skiftande framgång tidigare.

I våras genomfördes den första sportlovsskolan som lockade en del. Men i somras däremot var intresset så lågt att lovskolan aldrig blev.

Inför höstlovet marknadsfördes dock denna möjlighet lite extra. Konceptet har presenterats vid såväl utvecklingssamtal som ett föräldramöte.

Vecka 42 på Kyrkskolan var också en så kallad målvecka, då varje elev hade chansen till enskilda samtal med varje ämneslärare.

Syftet var att tillsammans diskutera och utvärdera vilka resultat eleven nått hittills under terminen, och vad som krävs för att bättra på betyget.

Specialläraren Tina Granfors betonar att lovskolan inte bara vänder sig elever som riskerar att få underkänt, eller ett F enligt den nya betygsskalan, i betyg.

Bland de tolv som under veckan har pluggat finns också flera som helt enkelt vill vässa till redan goda betyg.

En av dem är Lucas Kehrein som bättrat på sina kunskaper i engelska, svenska och lite matematik.

– Men det var mina föräldrar som tvingade hit mig, påpekar han.

Lucas tillägger dock att han efter en hel del diskuterande hemma ändå gav med sig. Så lite av frivillighet ryms ändå i "tvånget" erkänner han med ett leende.

Klasskompisen William Ritaga har sitt fokus riktat mot matematik och naturorienterade ämnen, no, och lite svenska. Han är också en av dem som flitigt deltar i den läxhjälp som skolan erbjuder varje torsdagseftermiddag.

– Jag är nog med varje gång, tillägger han.

I synnerhet för dem som går i nian kommer lovskolan lägligt enligt Tina Granfors.

– Den första ansökningsomgången till gymnasiet är före jul, så det betyder att de är mer eller mindre piskade att få upp betygen redan nu för att ha så goda chanser som möjligt att komma in.

Samtidigt är måhända inte loppet helt kört för dem som valde lovet före skolan den här gången. Ansökningen till gymnasiet görs i två omgångar. Dessutom är tanken att lovskolan ska återkomma under sportlovet.