Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pluggandet gjorde honom till trollkarl

/
  • Mjukhet viktigt. Det är bra med fingerfärdighet. Det viktigaste för en trollkarl är dock att vara mjuk i fingrarna och kunna göra snabba rörelser.
  • Pennan och hundralappen. När Andreas var med i en talangjakt slutade detta trick med att pennan gick rakt in i tummen.
  • Hjälp på biblioteket. Andreas Carlssons trolleriintresse började med att han skulle gå till biblioteket för att plugga.
  • Gillar trolleri. Andreas Carlsson är trollkarl. Men trots att han har en signerad bild på Joe Labero på väggen hemma så har han inga förebilder.

Annons

Allt började med att Andreas Carlsson och en kompis fick i uppdrag av sin lärare att gå till biblioteket för att plugga. Men i stället för att plugga hittade de en bok om trolleri och började läsa den.

Andreas fick snabbt ett intresse för trolleri och med hjälp av fler böcker och internet blev han snabbt en trollkarl.

- I början tränade jag några timmar i veckan innan jag blev tillräckligt duktig och kunde kalla mig för trollkarl, berättar han.

Numera tar skolan mycket tid och det brukar mest bli lite repetition av de olika trolleritrixen innan det är dags för ett uppträdande på barnkalas eller bröllop.

Men det har även varit betydligt större framträdanden för den nu 17-åriga trollkarlen.

Andreas såg för en tid sedan på tv:n att de sökte folk till Lilla Sportspegeln och eftersom han också spelade handboll bestämde han sig för att skicka in en ansökan.

- De ringde upp och tyckte att det lät roligt med att jag även trollade vid sidan av handbollen och bad mig komma ner.

I studion väntade inte bara programledaren utan också idrottsstjärnan Carolina Klüft.

- Det var i och med att jag trollade för henne i tv som hela min karriär lyfte. Jag bevisade att jag vågade uppträda inför publik och jag upptäckte hur roligt det var att lura människor och se hur förvånade de blev.

SVT blev också imponerat av Andreas Carlsson. När Sommarlov kom till Folkets park i Borlänge fick den trollande Borlängebon ta hand om pausunderhållningen.

- Det var grymt kul att få uppträda inför så mycket folk.

Efter uppträdandet fick Andreas smeknamnet "Trollis" i skolan.

De senaste två åren har Andreas även varit med på Peace & Lovefestivalen och trollat i Liljeqvistska parken. Under festivalen kom Andreas i kontakt med en som var turnéledare för Joe Labero.

Hon fixade så att Andreas fick komma och se Joe Labero på en privatshow i Dalhalla.

- Vi satt inlindade i filtar och mös, mamma sa att hon aldrig hade sett mig så tyst. Jag var helt fascinerad och sa inte ett ord under föreställningen.

Efter showen fick Carlsson träffa Labero och numera hänger en signerad bild av de båda hemma på väggen.

Men att Labero skulle vara hans förebild nekar han bestämt till.

- Jag har ingen förebild, jag tror att om man har en förebild kan man bli för lik den.

Andreas menar att alla kan lära sig att trolla, det är bara att läsa böcker, kolla på filmer och använda sig av internet. Det är bra med fingerfärdighet men det viktigaste är att vara mjuk i fingrarna och kunna göra snabba rörelser.

- Sedan beror det på om man kan bli tillräckligt bra, säger Andreas med glimten i ögat.

Men det gäller att vara försiktig när man trollar. När Andreas var med i en talangjakt gjorde han ett trick där han skulle köra en penna genom en hundralapp. Det slutade med att pennan gick rakt in i tummen.

Hur Andreas vill att framtiden ska se ut vet han inte riktigt än. Vid sidan av trolleriet finns det ett stort intresse för ljusdesign.

- Det är olika från dag till dag. Vissa dagar vill jag bli trollkarl, andra dagar inte. Men visst drömmer jag om en egen show i Las Vegas, det vill alla som håller på med trolleri, menar Andreas Carlsson.

Text och foto:

Michael Gustafsson

Fakta: Andreas

Namn: Andreas Carlsson.

Ålder: 17 år.

Familj: Mamma, pappa och syster.

Bor: Borlänge.

Pluggar: Media.

Efter studenten: Plugga vidare inom ljusinriktning/tekniker.

Ser helst på bio: Svensk polisfilm eller komedi.

Mer läsning

Annons