Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Plötsligt vidgar sig älvlandskapet

Efter många om och men håller världen på att öppna sig för Övermoborna. Arbetet är i full gång med att öppna vyn mot älven och centrala Leksand.
– Det blir då utsikt. Man ser ju Noret till och med, säger Mikael Sundberg, Champs of Logging,

Den andre motorsågsvirtuosen Christer Stolt var och utbildade huvudstadsfolk i motorsågningens ädla konst när tidningen besökte Rosn's ladaområdet på tisdagseftermiddagen.

Arbete var i full gång med att fälla de största träden, både tall, asp och björk. I skotaren satt Jens Engman och Sven-Erik Andersson, Sätra Leksand rattade höglyftaren.

Det är ingen tvekan om att miljön förändras drastiskt när många av de stora träden försvinner. Många av dem var också rötskadade. Utsikten mot Kajen och Noretområdet framträder plötsligt i all sin prakt. Det gynnar sannolikt Skoglunds bostadsprojekt.

– Nu kanske det blir lättare att sälja, funderar Mikael Sundberg, som tycker det är skönt att få vara på hemmaplan och jobba. Annars blir det mest utbildning runt om i landet.

I det här skedet fälls det riktigt grova träden mellan broarna. Många grova tallar sparas dock och många av de imponerande träden beskärs och snyggas till. Virket säljs och kommer kommunen tillgodo den dagen slutfakturan kommer. Ris och annan klenare vegetation flisas och blir till energived i värmeverket.

Själva gallringen i slänten väntar man dock med till framåt vårkanten.

– Vi måste vara försiktiga inför vinterns erosionsrisk.

I vår fortsätter arbetet med att försöka rätta till slänten ned mot älven. Dessutom ska en kokosmatta läggas som markförstärkning. En typ av fibermatta som tillsammans med befintligt rotsystem och nyplanteringar ska hålla släntmaterialet på plats.

Den här veckan fortskrider arbetet. Nästa vecka väntar älgjakt för herrar Sundberg och Stolt. Sedan är de i gång igen vecka 43 och 45. Det var för övrigt ett tag sedan Mikael Sundberg arbetade praktiskt på det här viset.

– De två första dagarna var det lite tungt, men nu känner man sig som en ekorre igen.