Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Plåtskjul blir arena där inspirationen flödar

Ett tomt plåtskjul förvandlas nu i raskt takt till en arena för cyklister, en arena som också ska trygga framtiden för cykelgymnasiet i Vansbro.
– Det här blir jättebra, säger Samuel Jakobsson från Halland, som går första terminen på gymnasiet och frivilligt skottar tung matjord inne i den stora hallen.

Cykelgymnasiet i Vansbro är en del av Vansbro utbildningscenter, VUC, och det med ett program där eleverna susar genom skolan och utbildningen med ett leende på läpparna i halsbrytande konster. Men vägen till de höga hoppen innebär också hårt jobb för att skapa en cykelarena av ett tomt plåtskjul.

– Kommunen och skolan har ställt upp, så vi har kunnat hyra och anpassat lokalen som vi sedan fyllt med 300 kubikmeter jord, säger Adrian Hörnqvist som är tränare på cykelgymnasiet.

När tidningen hälsar på är det ännu två veckor kvar till invigningen, som ska ske den 25 oktober i samband med att det är öppet hus på cykelgymnasiet.

– Det vi nu gör är att vi bygger upp banan med alla jordhopp, förklarar Adrian. Samtidigt kläs väggarna in med stora skivor och hörnen byggs mjukt rundade. Här ska det cyklas högt upp på väggarna.

Det handlar om planering, för när det sista hörnet i lokalen fyllts med jord och fått sargerna uppspikade. Då är det kört för att få in någon lastmaskin som kan förändra det som inte blivit perfekt från första början.

– Det är ett riktigt bra engagemang från alla elever, säger Adrian, som också raggat massor av ideell arbetskraft ifrån kompiskretsen. Allt för att hålla kostnaderna nere och kommunens kostnader stannar på 70 000 kronor.

Samtidigt brakar förstaårseleverna Carl Blomkvist och Samuel Jakobsson in i lokalen.

– Vi fick sluta en timme tidigare och åkte raka vägen hit istället, säger de två och greppar oombedda varsin spade och börjar skotta den tunga matjorden.

– Jag letade länge innan jag fann den perfekta jorden, den hittade vi i Äppelbo och i alla de här massorna var det bra två stenar, berättar Adrian.

Av jorden har en tuff cykelbana byggts upp. Den ska nu få sätta sig så den blir hård och håller.

– Vi har också lagt upp en stor hög med mjuk torv som är avsedd att landa i när vi tränar hopp, berättar Adrian.

Fler elever strömmar till och hjälper till med det slitsamma arbetet med att skotta jord. Här finns ingen som klagar över slitsamt arbete utan här byggs med gemensamma krafter det som ska bli vinterns festlokal för de elever som älskar att cykla, men också en lektionslokal.

– Vansbro är en perfekt miljö för ett cykelgymnasium och det roliga är att vi fyller våra kurser med elever som också klarar av den vanliga skolan, säger Adrian.

– Därtill trivs de så bra här i Vansbro så många väljer att bli kvar här efter avslutad skola, fortsätter Adrian om eleverna som söker sig från hela landet till Vansbro för att få cykla.

– Den här arenan kommer att göra att än fler vill söka sig hit när vi nu kan cykla inomhus under vintern. Kanske vi blir tvingade att öka antalet elever, hoppas Adrian Hörnqvist.