Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Plåtjobb på hög nivå

Största klassiska takjobbet på månget år pågår sedan i våras på gula vackra huset vid Sveatorget.
Kompisarna från byggutbildningsåren på Lugnetgymnasiet, Richard Wahlgren, Gustav Lind och Marc Björnlund samt plåtslagarkollegan Lars Gustavsson, har bokstavligen Borlänge för sina fötter.

De högst uppsatta jobbarna vid Sveatorget är takbytarna från Isakssons plåt. 1 500 kvadratmeter tak håller på att läggas om. Flermiljonersjobbet startade med nerplockning av tegel och gammal plåt från taket med tornhuv, ovanför Högtidshusets skyltfönster med bröllopskläder och Pitcher´s.

– Vi hittade ett bondsågat rejält planktak under teglet och gamla plåten. På vissa ställen spikar vi dit plyfa-plywood för att få ett jämt underlag, säger Marc Björnlund som kör upp BT i bygghissen till tolv meters höjd över gatunivå.

– Jäkligt roligt plåtjobb för en yrkesman, säger Richard Wahlgren om jobbet med klassiskt hantverksstuk.

Taket byggdes för 112 år sedan med torn - vars huv med spiran med årtalet 1903 har rustats - kupor, takfönster och skorstenar. Den svarta slätplåtens skarvar, nock och nederkant dubbelfalsas. Färdigt får taket ett traditionellt och tidlöst utseende.

Inga skruv- eller spikhål ger också tätaste plåttaket i längden.

– Ett speciellt tak för en Borlängebyggnad. Torn och kupor, jämte takfönster och skorstenar, är annars inte så vanliga, säger Patrik Fäldt på Isakssons en av Borlänges äldsta firmor som fått totalentreprenaden av Diös att utföra tak- och plåtjobbet på fastigheten Verdandi 9.

– Takfönstren sattes dit som ljusinsläpp.

Taksäkerheten däruppe är tillgodosedd med gång- och takbryggor samt räcken med buntbandad-surrad plastduk.

– Man vänjer sig vid höjden, säger Marc Björnlund åt reporterns extremt försiktiga steg.

Vädret har i flera veckor varit en tämligen mild solskenshistoria. Idealiskt för utomhusarbete. Blåst, snö och regn är inte alls uppskattat i kvartetten BT träffar på taket.

– Vid blåst lägger vi inga långa band, säger Marc Björnlund som med plåtslagarkompisarna räknar med att befinna sig ovanför Sveatorget mitt i Borlänge till fram i januari-februari innan takbytet är färdigt.