Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Plast i stora backen kostar 5 miljoner mer

Ett beslut är redan fattat om att plast ska läggas i den lilla backen för 6 miljoner kronor.
Men nu pekar det mesta på att det blir plastbeläggning i den stora backen i stället.
En merkostnad på cirka 5 miljoner kronor.

– Behoven har förändrats sedan det beslutet togs. Nyttan av plast är betydligt större i den stora backen, enligt de propåer vi nu har fått. Och dem ska vi givetvis lyssna på, säger Liselotte Jonsson, vd för Lugnet i Falun AB.

Falun och Lugnet har även tidigare haft plastbeläggning för sommarhoppning i den lilla backen.

Men internationellt går utvecklingen nu allt mer mot att träning och tävling sommartid sker i de stora backarna.

– Målsättningen i framtiden måste vara att Falun ska använda sina nya backar så mycket det bara går. För att Falun ska få vara med och arrangera en tävling ingående i den stora GP-serien sommartid, måste därför plast läggas i den stora backen, säger Gunilla Back, grenansvarig för backe på Svenska skidförbundet.

– Dessutom finns det redan i Örnsköldsvik en komplett träningsanläggning i plast upp till K90. Men däremot saknar Sverige i nuläget en träningsanläggning i plast när det gäller K120. Falun kan därmed locka aktiva till sig genom att erbjuda en träningsanläggning som inte finns någon annanstans i landet, fortsätter Gunilla Back.

Merkostnad för ändringen finns redan medräknad i den prioritering som LufAB gjort för investeringarna i Lugnetanläggningen.

Däremot har trafik- och fritidsnämnden att ta ställning till vid dagens sammanträde, om kostnaderna för den utökade satsningen kan rymmas i den hyra som nämnden ska erlägga till LufAB för ombyggda anläggningar på Lugnet.