Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Plast i stora backen kostar 5 miljoner mer

Ett beslut är redan fattat om att plast ska läggas i den lilla backen för 6 miljoner kronor.
Men nu pekar det mesta på att det blir plastbeläggning i den stora backen i stället.
En merkostnad på cirka 5 miljoner kronor.

Annons

– Behoven har förändrats sedan det beslutet togs. Nyttan av plast är betydligt större i den stora backen, enligt de propåer vi nu har fått. Och dem ska vi givetvis lyssna på, säger Liselotte Jonsson, vd för Lugnet i Falun AB.

Falun och Lugnet har även tidigare haft plastbeläggning för sommarhoppning i den lilla backen.

Men internationellt går utvecklingen nu allt mer mot att träning och tävling sommartid sker i de stora backarna.

– Målsättningen i framtiden måste vara att Falun ska använda sina nya backar så mycket det bara går. För att Falun ska få vara med och arrangera en tävling ingående i den stora GP-serien sommartid, måste därför plast läggas i den stora backen, säger Gunilla Back, grenansvarig för backe på Svenska skidförbundet.

– Dessutom finns det redan i Örnsköldsvik en komplett träningsanläggning i plast upp till K90. Men däremot saknar Sverige i nuläget en träningsanläggning i plast när det gäller K120. Falun kan därmed locka aktiva till sig genom att erbjuda en träningsanläggning som inte finns någon annanstans i landet, fortsätter Gunilla Back.

Merkostnad för ändringen finns redan medräknad i den prioritering som LufAB gjort för investeringarna i Lugnetanläggningen.

Däremot har trafik- och fritidsnämnden att ta ställning till vid dagens sammanträde, om kostnaderna för den utökade satsningen kan rymmas i den hyra som nämnden ska erlägga till LufAB för ombyggda anläggningar på Lugnet.