Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Planerna antagna trots olöst tvist

/
  • Efter fyra år beslutade i går fullmäktige att anta detaljplanen och fastighetsplanen för utbyggnad av containerterminalen. De boende i Åhlbyn förbereder ett överklagande.

Efter flera års diskussioner beslutade politikerna i Leksand i går att säga ja till både detaljplanen och fastighetsplanen som berör utbyggnaden av containerterminalen vid Bergkvist såg i Insjön.
– Ett tråkigt beslut som betyder överklagan och en lång och dyr rättsprocess, säger Clarence Crafoord - ett av ombuden för de berörda familjerna i Åhlbyn.

Annons

I fyra år har en ny detaljplan vid containerterminalen i Åhlbyn, Insjön, varit en het potatis för politikerna i Leksand. Gång på gång har frågan varit på väg till beslut, men lyfts ur processen.

I går kväll beslutade dock fullmäktige att anta såväl detaljplanen för området som fastighetsplanen som medger en utbyggnad av containerterminalen.

Besluten togs trots att Bergkvist Såg AB och de familjer som bor i området ännu inte kommit överens om var familjerna ska flytta, till vilket boende och hur de ska kompenseras för denna flytt.

Samtliga politiker som yttrade sig i frågan, menade dock att man måste få ett slut på ärendet - för alla inblandades välbefinnande och livskvalitet.

– Vi vet att de boendes ombud kommer att överklaga beslutet, men samtidigt har man också sagt att man är öppen för fortsatt dialog, berättade Anne-Lie Stenberg (M) ordförande i utskottet för samhällsbyggnad.

– Det skulle ha presenterats ett ersättningsförslag till var och en av familjerna, men det är försenat då Ulf Bergkvist är ute och jagar. Men jag känner mig ändå positiv till att vi ska kunna lösa det här inom kort, fortsatte Stenberg som tillsammans med Åke Arnesson under sommaren varit en samtalslänk mellan familjerna och sågverket.

Clarence Crafoord, chef för Centrum för rättvisa som tillsammans med Gunnar Strömmer är ombud för familjerna i Åhlbyn och han beklagar fullmäktiges beslut.

– Även om det var väntat, så har man på det här sättet visat att man inte är intresserade av att avsluta på annat sätt än med en rättslig process.

Vad händer nu?

– Vi börjar på familjernas begäran att förbereda ett överklagande. Det kommer tyvärr att bli en lång process.

Är ni fortfarande med vid förhandlingsbordet eller är den dörren stängd?

– Får familjerna individuella bud så kommer vi naturligtvis att titta på dem. Men vi har väntat länge och får nu veta att anledningen är jakt! Vad ska man säga?

Annons