Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Planerat HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn i Insjön totalförstördes i brand

Ett planerat HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn totalförstördes i en brand i Insjön på måndagsmorgonen.
Det finns misstankar om att branden kan ha varit anlagd.
– Det känns fruktansvärt, säger Göran Wigert, kommundirektör i Leksand.
Insjön

Larmet inkom klockan halv fem på måndagsmorgonen. Det var då en fullt utvecklad brand i Åhls barnakademi, som byggts om under våren och är planerat att bli ett HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn.

– Den 1 augusti var tanken att bygget skulle var klart och renoveringen har pågått under våren men vad jag har förstått så är huset totalförstört, det är bara att knacka ner, säger Göran Wigert, kommundirektör i Leksand.

Läs också: Grannarna om branden i Insjön: “Det här är en tragedi för byn”

Kommunen köpte fastigheten av Leksandsbostäder med syfte att starta HVB-hem.

– Vi har inte hunnit så långt att vi börjat titta på alternativa lokaler, men de här barnen bor på andra platser i dag, så det är ingen panik att hitta en lösning, säger Göran Wigert.

Branden tros ha startat på bottenplan, på baksidan av byggnaden. Hur branden uppstod är oklart, men enligt brandkåren finns ingen naturlig förklaring.

Polisen har inlett en förundersökning om mordbrand och kommer att spärra av brandplatsen för teknisk undersökning.

– Vi misstänker att den kan vara anlagd. Just nu håller de på att släcker, direkt efter det kommer vi att spärra av för en teknisk undersökning, berättade Johan Forslund, vakthavande befäl vid dalapolisen tidigt på måndagsmorgonen.

Brandkåren har haft ett tiotal personer på plats sedan branden startade.

– Det är en gammal byggnad med om - och tillbyggnader i träkonstruktion, så vi insåg ganska snabbt att det skulle bli svårt att släcka. Vi hade taktiken att bränna av vinden för att få bort all värme och rök, och fem timmar efter brandutbrottet ser det ut att ha lyckats, säger Krister Ejeros, räddningschef i Leksand.

Byggnaden är utom räddning så efter att polisen gjort en teknisk undersökning återstår bara rivning.

– Polisen kan inte göra någon undersökning förrän det har kallnat, så det blir inte förrän i slutet av veckan, säger Krister Ejeros, räddningschef i Leksand.

Han fortsätter:

– Vi kommer vara kvar här fram tills tisdag och sedan sker det bevakning i samarbete med fastighetsägaren åtminstone fram till fredag.

Läs även debatten: Hur mycket ska rasismen få kosta?