Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Plan för vindkraft utan en färdig plan

/

Malung-Sälens kommun har ingen färdig vindbruksplan. Men kommunen i hög grad involverad i nya stora vindkraftprojekt med ett 80-tal vindsnurror vid Värmlandsgränsen väster om Malung. Det är investeringar för miljarder och lönsammare än skogsbruk.

Annons

– Att vi inte har fått fram en vindbruksplan är förstås olyckligt, men det hindrar heller inte att kommunen är med i planeringen av nya vindkraftprojekt. Vindkraft är ju delvis berörd i översiktsplanen. Länsstyrelsen och energimyndigheten har också pekat ut lämpliga vindkraftlägen, säger kommunalrådet Kurt Podgorski (S).

Just avsaknaden av vindbruksplan var ett argument för att avvakta med nya vindkraftplaner då frågan om Stöllsäterbergets vindkraftpark nyligen var uppe i kommunfullmäktige i Malung-Sälen.

I ett ovanligt oenigt fullmäktige, där en majoritet, 21-12, tillstyrkte utbyggnaden, som går stick i stäv med både ortsbefolkningen kommunens miljönämnd, var just avsaknaden av vindbruksplan ett argument för att tills vidare säga nej.

Stöllsäterberget omfattar cirka 15 vindkraftsnurror på ömse sidor om gränsen mellan Dalarna och Värmland. Närmast boende finns i finnmarksbyarna Liesmedstorp och Östra Näsberget i Malung-Sälen, mindre än två kilometer från parken. De vill slippa vindparken som granne.

Men Stöllsäterberget är bara början på långt avancerade vindkraftplaner, som redan finns i området norrut längs Värmlandsgränsen.

Dala Vind, där kommunen har egna intressen genom sitt elbolag Malungs Elverk, driver projektet Fageråsen. Det omfattar drygt 30 vindkraftverk norr om Värmlandsvägen.

Kommunen har också skrivit arrendeavtal med wpd Scandinavia, det tyskägda bolaget som ligger bakom exploatering av Stöllsäterberget, om att få bygga vindkraftverk på kommunens mark vid Bredsjön/Ripberget, som ligger ytterligare cirka en mil norrut.

Kommunledningen står bakom detta avtal. Det kan ge kommunen årliga intäkter på i storleksordningen 3-6 miljoner kronor, om projektet blir av, och beroende på hur mycket energi vindkraftverken kommer att producera.

– För kommunen skulle detta vara mer lönsamt än skogsbruket på området. Dessutom är det heller inget hinder för att skogsbruket i området kan fortsätta, säger Podgorski.

Att kommunens vindbruksplan, som är ett tillägg till den fastställda översiktsplanen, inte blivit klar beror på att de tjänstemän som haft planarbetet på sina bord har fått andra jobb och flyttat.

– Vi ska prioritera att få vindbruksplanen klar. Det finns ju en del grundarbeten gjorda, men hela processen med bl a samråd tar ju ändå sin tid, säger kommunalrådet Kurt Podgorski.

Annons